ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

Βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που διορθώνει το βαρύ και κουρασμένο βλέμμα και χαρίζει στο πρόσωπο μία ανανεωμένη εμφάνιση. Άλλωστε το βλέμμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής.

Με την πάροδο των χρόνων το δέρμα χαλαρώνει και πολλές φορές δημιουργούνται  οι λεγόμενες ‘’σακούλες’’ κάτω από τα μάτια, ενώ πάνω από το βλέφαρο η συσσώρευση δέρματος δημιουργεί ένα ‘’καπάκι’’ που κάνει το βλέμμα κουρασμένο και θλιμμένο.

 

Τι διορθώνει η βλεφαροπλαστική?

 

Ουσιαστικά με την βλεφαροπλαστική αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος από το πάνω μέρος των βλεφάρων και το λίπος που δημιουργεί μία διόγκωση στην περιοχή του έσω κανθού. Σε ό,τι αφορά το κάτω μέρος των βλεφάρων διορθώνουμε τις σακούλες που προέρχονται από το περικογχικό λίπος και αφαιρούμε την περίσσεια δέρματος ώστε να μειωθούν οι ρυτίδες. Με αυτές τις κινήσεις  το βλέμμα δείχνει πιο ξεκούραστο και όλο το πρόσωπο ανανεώνεται.

 

Ποια η διαδικασία της βλεφαροπλαστικής στα κάτω βλέφαρα?

 

Οι σακούλες που εμφανίζονται στα κάτω βλέφαρα οφείλονται στην προβολή προς τα έξω του περικογχικού λίπους. Σε άτομα νεαρότερων ηλικιών που δεν παρατηρείται περίσσεια δέρματος, ο πλαστικός χειρουργός κάνει μικρές τομές στην περιοχή του επιπεφυκότα για να αφαιρέσει το λίπος. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν εξωτερικές ουλές. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, γίνεται μία τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και μέσω αυτής αποκαθιστούμε τις ανατομικές δομές που έχουν χαλαρώσει με την πάροδο των χρόνων και δεν συγκρατούν το λίπος. Από αυτό το λίπος αφαιρούμε μόνο μια μικρή ποσότητα, γιατί ένα μέρος του είναι απαραίτητο για λειτουργικούς αλλά και για αισθητικούς λόγους. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το διάφραγμα ώστε να συγκρατεί το λίπος όπως και πριν, και να μεταφέρουμε ένα μέρος του (λίπους) σε άλλο σημείο για να βελτιώσουμε το αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Η επέμβαση μπορεί να γίνει μόνο στα πάνω ή τα κάτω βλέφαρα?

 

Με το πέρασμα των χρόνων επέρχονται αλλοιώσεις τόσο στα πάνω όσο και στα κάτω βλέφαρα. Γι αυτό και επέμβαση της βλεφαροπλαστικής γίνεται σε όλη την περιοχή. Υπάρχουν βέβαια άτομα που το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο σε ένα από τα δύο σημεία ή που ενοχλούνται με κάτι πολύ συγκεκριμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να επέμβουμε είτε στα πάνω είτε στα κάτω βλέφαρα, αλλά αποτελούν τη μειοψηφία των περιστατικών.

 

Πόσες μέρες μετά την επέμβαση αρχίζουν να υποχωρούν οι ουλές?

 

Το δέρμα στην περιοχή των βλεφάρων είναι ιδιαίτερα λεπτό. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα γιατί οι μετεγχειρητικές ουλές μπορούν να επουλωθούν πολύ εύκολα. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται περίπου 5 μέρες μετά την επέμβαση. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν υποχωρήσει και τα οιδήματα, οπότε δεν γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή και η βλεφαροπλαστική.

 

Πόσο επηρεάζεται το σχήμα των ματιών?

 

Είναι αλήθεια ότι πολλοί πιστεύουν ότι με μια τέτοια επέμβαση θα τροποποιηθεί το σχήμα των ματιών.  Αυτό όμως δε συμβαίνει. Μόνο στην περίπτωση επιπλοκών, όπως το εκτρόπιο μπορεί να αλλοιωθεί το σχήμα και τα μάτια να γίνουν πιο στρογγυλά. Βέβαια αυτό αποτελεί εξαίρεση.

 

Ο ασθενής χρειάζεται να μείνει στην κλινική?

 

Η βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Μετά από δύο ώρες ο ασθενής μπορεί να επιστέψει στο σπίτι του. Ακόμη και στην περίπτωση που ασθενής ζητήσει να γίνει ολική νάρκωση και πάλι δε χρειάζεται να μείνει στην κλινική.

Μέσα στις επόμενες πέντε μέρες αφαιρούνται τα ράμματα και σε διάστημα 1-2 μηνών οι ουλές ξεχωρίζουν ελάχιστα ή καθόλου.

Τα άτομα που έχουν κάνει την επέμβαση μπορούν να κυκλοφορήσουν εκτός σπιτιού άμεσα αρκεί αν φοράνε γυαλιά ηλίου και μετά από πέντε μέρες μπορούν  να κυκλοφορούν ελευθέρα και χωρίς αυτά.

 

Τι πετυχαίνουμε με την βλεφαροπλαστική?

 

Με την επέμβαση της βλεφροπλαστικής των άνω βλεφάρων καταφέρνουμε να αφαιρέσουμε πλήρως το χαλαρό δέρμα, με αποτέλεσμα το βλέφαρο να δείχνει νεότερο χωρίς να επηρεάζεται το σχήμα των ματιών και η εν γένει εικόνα του προσώπου. Οι ουλές με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζονται σχεδόν τελείως και είναι πολύ δύσκολο να τις διακρίνει κανείς.

 

Στη βλεφαροπαλστική των κάτω βλεφάρων οι σακούλες υποχωρούν τελείως και η εικόνα των μαύρων κύκλων βελτιώνεται αισθητά. Οι ουλές και εδώ γίνονται δυσδιάκριτες. Το λίπος που αφαιρείται τόσο στα άνω όσο και στα κάτω βλέφαρα είναι πολύ λίγο και ουσιαστικά γίνεται ανακατανομή του ώστε να έχουμε ένα φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα.

 

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για αυτή την επέμβαση?

 

Η βλεφαροπλαστική απευθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Συνήθως οι υποψήφιοι έχουν περάσει την ηλικία των σαράντα ετών, όπου και αρχίζει το βλέμμα να δείχνει κουρασμένο και βαρύ.

Βέβαια η έλλειψη ύπνου, το άγχος, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αλλά και η κληρονομικότητα είναι παράγοντες που μπορεί να κάνουν τα μάτια να δείχνουν κουρασμένα και γερασμένα, γι αυτό και στην επέμβαση της βλεφαροπλαστικής προχωρούν και άτομα μικρότερων ηλικιών.

 

Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι μάτια που δείχνουν βαθουλωμένα, αντιμετωπίζεται με τη βλεφαροπλαστική?

 

Τα βλέφαρα μαρτυρούν την πάροδο των χρόνων είτε με την περίσσεια ιστών που προκαλεί πτώση των βλεφάρων, είτε με την ατροφία του λίπους που δημιουργεί την εικόνα των βαθουλωμένων ματιών. Η βλεφαροπλαστική αποτελεί τη λύση και σε αυτή την περίπτωση, κατά την οποία εγχύεται λίπος ή υαλουρονικό οξύ για να γεμίσει το βλέφαρο και να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

 

Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία πριν την επέμβαση?

 

Αρχικά ο πλαστικός χειρουργός ζητά ένα πλήρες ιστορικό του ασθενή με τυχόν προβλήματα που αντιμετώπισε στα μάτια του, δηλαδή αλλεργίες, γλαύκωμα, ξηρότητα και προχωρά σε μία πλήρη κλινική εξέταση για να διαπιστώσει την κατάσταση των ιστών στην περιοχή. Λίγες ημέρες πριν την επέμβαση ο γιατρός θα του ζητήσει να αποφύγει τη λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη κτλ που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία μετεγχειρητικά.

Ποιες οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής μετά το χειρουργείο?

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής καλό είναι να αποφεύγει πολύ έντονες δραστηριότητες όπως αθλητισμός, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση φακών επαφής, και στην περίπτωση των γυναικών το μακιγιάζ. Για να μειωθεί το πρήξιμο ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει κρύες κομπρέσες και αν παρατηρηθεί ξηροφθαλμία με τη χρήση σταγόνων μπορεί να ανακουφίσει τα μάτια και να βοηθήσει στην επούλωση. Φυσικά για την καλύτερη προστασία του δέρματος γύρω από τα μάτια χρησιμοποιούνται σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου και αντηλιακό ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τις ακτίνες  του ήλιου.

Πότε θα μπορέσει ο ασθενής να χρησιμοποιήσει ξανά τους φακούς επαφής?

Δεν είναι εύκολο να δοθεί σαφής απάντηση. Σε κάθε ασθενή το διάστημα ανάρρωσης διαφέρει, άρα διαφέρει και ο χρόνος που θα μπορέσει να ξαναχρησιμοποιήσει του φακούς. Είναι απαραίτητο οι ουλές να έχουν υποχωρήσει και τα μάτια να κλείνουν χωρίς πρόβλημα. Επίσης λόγω της επέμβασης η δακρυϊκή λειτουργία μπορεί να έχει επηρεαστεί, καλό είναι να αποκατασταθεί και αυτό το κομμάτι πριν τη χρήση των φακών. Μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί και πάλι τους φακούς επαφής  του, αλλά με προσοχή των πρώτο μήνα ώστε η τοποθέτηση και η αφαίρεση να γίνεται χωρίς να τεντώνεται η γωνία του ματιού.

Το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής είναι μόνιμο?

Η βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση που έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Βέβαια η διαδικασία της γήρανσης δε σταματά ποτέ. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πιθανό να επανεμφανιστεί περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα, προκαλώντας πτώση των φρυδιών. Τότε ο ασθενής καλείται αν το επιθυμεί να προχωρήσει σε ανόρθωση των φρυδιών και όχι σε βλεφαροπλαστική. Στα κάτω βλέφαρα οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες που έχουν αφαιρεθεί δεν επανεμφανίζονται.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές?

Η βλεφαροπλαστική είναι μία ασφαλής επέμβαση. Βέβαια όπως και κάθε άλλο χειρουργείο μπορεί να έχει επιπλοκές. Μερικές από αυτές που μπορεί να δημιουργηθούν είναι: το μετεγχειρητικό αιμάτωμα, η αλλοίωση του σχήματος των βλεφάρων κάτι που αποφεύγεται αν η εκτομή του χαλαρού δέρματος δεν είναι υπερβολική, το εκτρόπιο στα κάτω βλέφαρα που μπορεί να αποφευκτεί αν αφαιρεθεί προσεκτικά μόνο όσο δέρμα περισσεύει κ.α. Τα ποσοστά των επιπλοκών όμως είναι μηδαμινά και ακόμα και αν υπάρξουν προβλήματα είναι παροδικά. Ακόμη και το οίδημα και οι μελανιές υποχωρούν πλήρως μερικές μέρες μετά την επέμβαση.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Η βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση που επαναφέρει τη φρεσκάδα και τη νιότη στο βλέμμα. Τα αποτελέσματά της κρατούν για χρόνια. Μέσω αυτής επιτυγχάνουμε μια ανανέωση στη συνολική εικόνα του προσώπου και αυτός είναι ίσως και ο λόγος που είναι μία ιδιαίτερα προσφιλής αισθητική επέμβαση τόσο στις γυναίκες όσο καις τους άνδρες.

Ρωτήστε τον γιατρό

ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ρινοπλαστική είναι μία ιδιαίτερα δημοφιλής επέμβαση πλαστικής χειρουργικής τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Απαιτεί μεγάλη προσοχή διότι η μύτη βρίσκεται σε ένα καθοριστικό τμήμα του προσώπου αποτελώντας ένα νοητό άξονα γύρω από τον οποίο κατανέμονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Δραστικές αλλαγές της μύτης μπορεί να μη δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αλλάξουν ριζικά τη γενική εικόνα ενός  προσώπου, γι αυτό και πολλοί άνθρωποι ενώ θέλουν να διορθώσουν τη μύτη τους φοβούνται μήπως το τελικό αποτέλεσμα δεν τους ταιριάζει.

 

Μέσω της ρινοπλαστικής μπορούμε να βελτιώσουμε το σχήμα της μύτης, να αυξομειώσουμε το μήκος της, να αλλάξουμε το σχήμα του ακρορρινίου κ.α., ώστε να γίνει πιο όμορφη και να δένει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Αυτό που ουσιαστικά θέλουμε να επιτύχουμε είναι να προσφέρουμε την ιδανική μύτη σε όποιον μας εμπιστεύεται για μια τέτοια επέμβαση. Φυσικά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχήμα που θα δώσουμε στη μύτη, όπως το φύλο, η ηλικία, αλλά και οι επιθυμίες κάθε ατόμου. Μια μικρή γαλλική μύτη τονίζει τη θηλυκότητα μιας γυναίκας, ενώ μια σωστά δομημένη μύτη χαρίζει γοητεία σε έναν άνδρα.

 

Παράλληλα με το αισθητικό κομμάτι μπορούμε να διορθώσουμε και προβλήματα λειτουργικότητας όπως ένα στραβό διάφραγμα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να περιλαμβάνει εκτός από μία ελκυστική μύτη και την ελεύθερη αναπνοή. Η ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει αισθητά την εμφάνιση ενός ατόμου και αποτελεί μία επέμβαση με υψηλά επίπεδα επιτυχίας όταν γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό.

 

Πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού

 

Κατά την πρώτη επίσκεψη, γίνεται εκτενής αναφορά στα σημεία της μύτης που θέλει να αλλάξει κάποιος και ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια πρώτη εκτίμηση και ελέγχει τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης, δηλαδή η δομή των οστών και των χόνδρων της μύτης, ο τύπος του δέρματος, το σχήμα του προσώπου κτλ.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσει κανείς στην επέμβαση της ρινοπλαστικής?

 

Τα άτομα που μπορούν να προχωρήσουν σε ρινοπλαστική πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν περάσει από τη φάση της εφηβείας για να είμαστε σίγουροι ότι έχει αναπτυχθεί πλήρως το σπλαχνικό κρανίο. Σημαντικός παράγοντας είναι και η συναισθηματική ωριμότητα του υποψηφίου για ρινοπλαστική, και γι αυτό όταν ανήλικο άτομο ζητήσει να μια τέτοιου είδους επέμβαση συστήνεται επανεξέταση μετά την ενηλικίωσή του.

 

Τι μπορούμε να διορθώσουμε μέσω της ρινοπλαστικής?

 

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που μας δίνει τη δυνατότητα να διορθώσουμε το σκελετό της μύτης, δηλαδή τα ρινικά οστά, τους χόνδρους και το διάφραγμα. Με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνουμε στο σχήμα της. Οι αλλαγές που γίνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης έχουν προσυμφωνηθεί. Ο χειρουργός κάνει μικρές τομές στο εσωτερικό της μύτης, οι οποίες δεν είναι ορατές μετεγχειρητικά. Στις περιπτώσεις που θέλουμε να μικρύνουμε το μέγεθος των ρουθουνιών μπορεί να απαιτηθούν και εξωτερικές τομές.

 

Τι εννοούμε με τον όρο ανοιχτή ρινοπλαστική?

 

Η ανοιχτή ρινοπλαστική γίνεται στις περιπτώσεις που το ακρορίνιο παρουσιάζει δυσκολίες και είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ή αφαίρεση μοσχευμάτων. Ουσιαστικά γίνεται μία εξωτερική μικρή τομή στην στυλίδα της μύτης , δηλαδή στο σημείο μεταξύ των ρουθουνιών. Στόχος μας είναι να αποκολληθεί η ρινική επιδερμίδα ώστε ο χειρουργός να έχει ευκολότερη πρόσβαση στο σκελετό της μύτης.

 

Πόσο ορατή θα είναι η ουλή από την ανοικτή ρινοπλαστική?

 

Αντίθετα με ό, τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος η ουλή που δημιουργείται από την τομή που γίνεται στη στυλίδα, επουλώνεται πολύ καλά και δεν αφήνει κάποιο αντιαισθητικό σημάδι. Όταν η τομή γίνεται από ειδικό και γίνουν μικρά ράμματα με προσοχή, η τομή μετά από λίγες εβδομάδες δύσκολα διακρίνεται.

 

Τι είναι η λειτουργική ρινοπλαστική?

 

Η μύτη είναι ένα όργανο του σώματος που εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες του οργανισμού. Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναπνοή τους, ροχαλίζουν βουλώνει εύκολα η μύτη τους καταφεύγουν στον χειρουργό για να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν επιτυχώς. Έτσι, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που παράλληλα με την αλλαγή στο σχήμα της μύτης τους διορθώνουν και υπερτροφικές ρινικές κόγχες ή ένα στραβό διάφραγμα.

 

Θα μπορούσε η ρινοπλαστική να γίνει με τοπική αναισθησία?

 

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται γενική αναισθησία, γιατί ο χειρουργός προχωρά σε οστεοτομίες που πονάνε. Στην περίπτωση διόρθωσης του ακρορινίου μόνο μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία.

 

Υπάρχουν περιορισμοί μετά τη ρινοπλαστική?

 

Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής φορά ένα μικρό νάρθηκα για περίπου μία εβδομάδα και για τις πρώτες δύο μέρες τοποθετούνται ταμπόν στα ρουθούνια, οπότε η μύτη παραμένει κλειστή. Όταν ο γιατρός αφαιρέσει τα ταμπόν ο ασθενής καλείται να καθαρίζει τη μύτη του 3-4 φορές τη μέρα με ειδικό τρόπο. Όταν αφαιρεθεί και ο νάρθηκας ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του. Όπως σε κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση ο γιατρός συστήνει στον ασθενή να αποφεύγει ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθεί οποιοδήποτε χτύπημα για τουλάχιστον 20 μέρες μέχρι τα ρινικά οστά να αρχίσουν να δένουν.

Γενικά είναι καλό να αποφεύγονται τα σπορ τουλάχιστον για ένα μήνα, ενώ άτομα που εργάζονται ή ασχολούνται με δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν οποιαδήποτε επιπλοκή πρέπει να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα. Η ρινοπλαστική είναι μία ασφαλής επέμβαση με πολύ θετικό αντίκτυπο στην εικόνα και την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

 

Μπορώ να επιλέξω όποια μύτη θέλω?

 

Υπάρχουν ασθενείς που έχουν στο μυαλό τους ένα διάσημο άτομο και θέλουν να αποκτήσουν μια μύτη ίδια με τη δική του. Αυτό φυσικά δε μπορεί να συμβεί. Κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό, γι αυτό και δεν μπορούν όλοι να έχουν την ίδια μύτη.  Με δυο λόγια η επιλογή του σχήματος και του μεγέθους της μύτης που θα αποκτήσουμε πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και με την καθοδήγηση του πλαστικού χειρουργού ώστε να έχουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

 

Μπορεί να γίνει ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι?

Όταν αναφερόμαστε σε μη χειρουργική ρινοπλαστική, εννοούμε τη χρήση ενέσιμων fillers (π.χ. υαλουρονικό οξύ) για να καλύψουμε μικρές ατέλειες της μύτης. Δε μιλάμε φυσικά για κανονική ρινοπλαστική, ούτε αλλάζει μόνιμα το σχήμα της μύτης. Τοποθετώντας ενέσιμο υλικό σε κάποια σημεία μπορούμε να επιτύχουμε συμμετρία, η διαδικασία ονομάζεται αυξητική ρινοπλαστική. Η διαδικασία της ρινοπλαστικής με ενέσιμα υλικά γίνεται στο ιατρείο και η αλλαγή είναι ορατή άμεσα. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του. Τονίζουμε ότι κανένα filler δε μπορεί να αποκαταστήσει ανατομικά προβλήματα, δυσμορφίες και κατάγματα. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αποκαταστήσει μικρές ατέλειες.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές για να κατά τη διάρκεια της επέμβασης?

Οι επιπλοκές που μπορεί να έχει η ρινοπλαστική είναι αισθητικές. Όταν ο χειρουργός δεν εκτιμήσει σωστά την επέμβαση και δεν εφαρμόσει τη σωστή τεχνική, μπορεί να δημιουργηθούν μικρές ή μεγάλες δυσμορφίες. Οι περισσότερες μπορούν να διορθωθούν σε δεύτερο χρόνο. Η ρινοπλαστική σήμερα είναι όσο γίνεται πιο ατραυματική και ο χρόνος ανάρρωσης είναι περιορισμένος.

Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής μπορεί να επηρεαστεί από τη ηλικία?

Το δέρμα με την πάροδο του χρόνου χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του γιατί η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται. Όταν η επέμβαση γίνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αυτός ο παράγοντας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη  γιατί μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Σε περιπτώσεις που μικραίνουμε τη μύτη πρέπει να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί στις εκτομές μας σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Στην περίπτωση ενός νεαρότερου ατόμου μπορούμε να κάνουμε και μεγάλες μειώσεις του μεγέθους της μύτης χωρίς να φοβόμαστε μην περισσέψει το δέρμα.

Ποια άλλη επέμβαση θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά με τη ρινοπλαστική?

Η επέμβαση που μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τη ρινοπλαστική και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή είναι αυτή της γενειοπλαστικής. Γενειοπλαστική είναι επέμβαση κατά την οποία διορθώνουμε το σχήμα του πηγουνιού. Αυτός ο συνδυασμός βελτιώνει αισθητά την εικόνα του προσώπου και προσφέρει ένα ανανεωμένο προφίλ. Επίσης στον ίδιο χειρουργικό χρόνο μπορεί να γίνει πριν ή μετά τη ρινοπλαστική και οποιαδήποτε άλλη αισθητική επέμβαση που δεν απαιτεί να αλλάξει θέση ο ασθενής στο χειρουργικό τραπέζι.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται σε γυναίκες και άνδρες. Μέσω αυτής μπορούμε να βελτιώσουμε όχι μόνο την όψη της μύτης μας αλλά και τη λειτουργία της. Στόχος κάθε πλαστικού χειρουργού είναι να αποδώσει ένα φυσικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα, που θα δέσει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

 

 

Ρωτήστε τον γιατρό

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Ωτοπλαστική είναι η επέμβαση με την οποία διορθώνουμε αισθητικές ατέλειες που αφορούν στα αυτιά. Η συχνότερη είναι «τα πεταχτά αυτιά» αλλά μπορεί να υπάρχουν δυσμορφίες που εντοπίζονται στην έλικα, την ανθέλικα, το λοβίο ή άλλο μέρος του αυτιού. Αποτελεί επίσης την μόνη αμιγώς αισθητική επέμβαση που μπορούμε να κάνουμε σε παιδιά από την ηλικία των 6 ετών.

Τι διορθώνει η ωτοπλαστική; Το πιο συχνό αισθητικό πρόβλημα είναι τα λεγόμενα «πεταχτά αυτιά» ή αφεστώτα ώτα, που μπορεί να εμφανίζεται στο ένα ή και στα δύο αυτιά στον ίδιο ή διαφορετικό βαθμό. Με την ωτοπλαστική στην περίπτωση αυτή « κολλάμε» περισσότερο τα αυτιά στο κεφάλι με συμμετρικό τρόπο. Αντίστοιχα διορθώνουμε άλλου είδους ατέλειες όπως δημιουργία της έλικας, αλλαγή της ανθέλικας, σμίκρυνση του λοβίου ή ολόκληρου του ωτός ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ασθενούς.

Υπάρχει ιδανική ηλικία για την επέμβαση; Τα ανθρώπινα αυτιά έχουν αναπτυχθεί στο 80% περίπου του τελικού τους μεγέθους στην ηλικία των 6 ετών. Αυτός είναι ο λόγος που μας επιτρέπει να τα χειρουργούμε από τόσο νεαρή ηλικία. Επιπλέον πολύ συχνά τα παιδιά σε αυτή την ηλικία πέφτουν θύματα κοροϊδίας και χλευασμού από άλλα παιδιά με αφορμή τα μεγάλα ή πεταχτά αυτιά τους. Ενοχλημένα τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους αποφασίζουν να αναζητήσουν τη λύση στη χειρουργική διόρθωση των αυτιών ώστε να σταματήσει αυτή η κακομεταχείρηση. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για την πλαστική αυτιών. Μετά τα 6 χρόνια όποτε θέλει μπορεί κάποιος να χειρουργηθεί.

Η ωτοπλαστική απαιτεί γενική αναισθησία; Η ωτοπλαστική σε ηλικίες πάνω από τα 15 χρόνια γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Σε μικρότερες ηλικίες όμως ίσως είναι καλύτερο να γίνεται με γενική αναισθησία για να μην υπάρχει ο φόβος να είναι η εμπειρία του χειρουργείου τραυματική για το παιδί. Σε κάθε περίπτωση την ίδια ημέρα μπορεί να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι του.

Πόσες ημέρες χρειάζεται να απέχω από την εργασία μου; Ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται, πρέπει για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση της ωτοπλαστικής να φοράει ο ασθενής έναν ειδικό ελαστικό επίδεσμο στο κεφάλι που εξασφαλίζει την ακινητοποίηση των αυτιών του. Μετά την αφαίρεσή του, που έχει υποχωρήσει και το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος, μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι ουλές βρίσκονται στο πίσω μέρος των αυτιών οπότε δεν είναι ορατές και δεν φαίνεται ότι έχει προηγηθεί επέμβαση.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές της ωτοπλαστικής; Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί μικρή μετεγχειρητική αιμορραγία ή αιμάτωμα που δεν χρειάζονται κάποια παρέμβαση. Δύσμορφη ουλή (χηλοειδές ή υπερτροφική ουλή), φλεγμονή, όπως επίσης και μικρές διαφορές ανάμεσα στα δύο αυτιά μπορεί επίσης να προκύψουν αλλά σε πολύ μικρά ποσοστά.

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

P.A.L. ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ ΛΑΙΜΟΥ

Ο λαιμός για τις γυναίκες είναι μία περιοχή που συχνά μαρτυράει την ηλικία τους κι ως εκ τούτου τους ενδιαφέρει πολύ η εμφάνισή του. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν μεγάλη συσσώρευση λίπους στην περιοχή του λαιμού το οποίο χαλάει τη συνολική αισθητική του προσώπου τους αφού εξαφανίζει τις γωνίες στην κάτω γνάθο και τις δείχνει πιο γερασμένες. Το παραπάνω μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την λιποαναρρόφηση λαιμού.

Ποιοί είναι ιδανικοί υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση στον λαιμό; Γυναίκες που έχουν εμφανώς περισσότερο λίπος στο λαιμό σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο, το οποίο αυξάνει πολύ την γωνία μεταξύ πηγουνιού και λαιμού και απαλύνει τις γωνίες της κάτω γνάθου, είναι υποψήφιες για την επέμβαση. Συχνά στις γυναίκες αυτές υπάρχει και περίσσεια δέρματος στον λαιμό εξαιτίας του όγκου του λίπους. Με την P.A.L. λιποαναρρόφηση λαιμού αδειάζουμε το λίπος και μετά το δέρμα συστέλλεται και «αγκαλιάζει» τον λαιμό δίνοντας του ένα πιο ωραίο και νεανικό σχήμα.

Ποιοί περιορισμοί υπάρχουν μετά την επέμβαση; Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ασθενείς να φορούν έναν ειδικό κορσέ τουλάχιστον για 10-15 ημέρες μετά την επέμβαση για να ασκεί την πίεση που χρειάζεται στο δέρμα για να κολλήσει στους υποκείμενους ιστούς. Αυτός είναι ουσιαστικά ο μόνος περιορισμός που υπάρχει, αλλά είναι πολύ σημαντικός για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο; Η λιποαναρρόφηση λαιμού γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και δεν χρειάζεται οι ασθενείς να διανυκτερεύσουν στο νοσοκομείο. Δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που διαρκεί 30 λεπτά περίπου, μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές; Οι πιθανές επιπλοκές πρακτικά σχετίζονται με τη μη συμμόρφωση του ασθενούς με το να φοράει τον κορσέ. Μπορεί στην περίπτωση αυτή να δημιουργηθεί αιμάτωμα στην περιοχή που θα καθυστερήσει την επούλωση και είναι πιθανό να επιμολυνθεί οπότε τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα. Ακόμα και αν αυτά ξεπεραστούν όμως, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι πιο φτωχό εξαιτίας της χαλάρωσης του δέρματος που θα είναι πιο αισθητή.

Ρωτήστε τον γιατρό

LIFTING ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Το face lifting ή όπως είναι η ελληνική του ονομασία ρυτιδοπλαστική, αποτελεί την κορωνίδα των αισθητικών επεμβάσεων του προσώπου. Είναι μία επέμβαση που διορθώνει την χαλάρωση του δέρματος στο πρόσωπο και τη πτώση των μαλακών μορίων που έρχεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι όμως και η επέμβαση που φοβούνται περισσότερο οι γυναίκες κυρίως εξαιτίας υπερβολικών ως και ελαφρώς παραμορφωτικών (που έχουν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου) αισθητικών αποτελεσμάτων που βλέπουν στον κύκλο τους ή στην τηλεόραση. Το επιτυχημένο lifting προσώπου είναι αυτό που δείχνει το πρόσωπο πιο ξεκούραστο, ανανεωμένο, όπως ήταν πριν από 10 ή 15 χρόνια κάτι που είναι απολύτως εφικτό αν ασθενείς και χειρουργός δεν επιζητούν την υπερβολή.

Ποιοί είναι κατάλληλοι για face lift; Ένδειξη για face lift έχουν γυναίκες αλλά και άντρες οπωσδήποτε πάνω από 40 ή 45 ετών που έχουν ήδη χαλάρωση στο πρόσωπο η οποία τους δημιουργεί μικρές ή μεγαλύτερες ρυτίδες και τους κάνει να φαίνονται πιο κουρασμένοι και γερασμένοι. Αν η χαλάρωση αυτή είναι σε αρχικά στάδια υπάρχουν αρκετοί άλλοι μη επεμβατικοί ή λιγότερο επεμβατικοί τρόποι για να την καταπολεμήσουμε, οπότε δεν είναι απαραίτητο να καταφύγει κάποιος στην λύση της επέμβασης.

Πώς γίνεται η επέμβαση; Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός για να κάνει ένα lifting προσώπου ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά και την προτίμηση και εμπειρία του. Κοινό σημείο όλων είναι οι τομή μπροστά και πίσω από το αυτί και σε κάποια σημεία στο τριχωτό της κεφαλής και η αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος. Πιο σημαντικό όμως για τη διάρκεια του αποτελέσματος είναι η επανατοποθέτηση των βαθύτερων ιστών και κυρίως του S.M.A.S στη θέση που βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνια και σε αυτό το σημείο είναι που διαφέρουν οι διάφορες τεχνικές. Επειδή το δέρμα είναι διατατό και ξαναχαλαρώνει γρήγορα, είναι η ανάρτηση του S.M.A.S που εξασφαλίζει το μακροχρόνιο αποτέλεσμα της επέμβασης και εν πολλοίς και το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο; Το face lift μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη οπότε αν το επιθυμεί ο ασθενής μπορεί την ίδια ημέρα να επιστρέψει σπίτι του. Θεωρώ όμως ότι είναι καλύτερα να παραμείνει μία νύχτα στο νοσοκομείο για καλύτερη παρακολούθηση και την επόμενη ημέρα μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων να πάει σπίτι.

Πόσες μέρες χρειάζεται να λείψω από την δουλειά μου; Για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση οι ασθενείς πρέπει να φορούν ένα ειδικό ελαστικό κορσεδάκι στο πρόσωπο για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να βοηθήσει στην επανασυγκόληση των ιστών. Το αρχικό στάδιο της επούλωσης των τραυμάτων και η εξαφάνιση τυχόν εκχυμώσεων έχουν ολοκληρωθεί συνήθως μετά από 8-10 ημέρες οπότε μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην εργασία του χωρίς εμφανή τα σημάδια της επέμβασης.

Μπορεί το face lift να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις ή θεραπείες στο πρόσωπο; Πολύ συχνά συνδυάζουμε το lifting προσώπου με λιποαναρρόφηση στον λαιμό (πάντα στον ίδιο χειρουργικό χρόνο) αλλά και με βλεφαροπλαστική την ίδια ημέρα την προηγούμενη ή την επόμενη. Επίσης πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια το συνδυάζουμε με μεταμόσχευση λίπους σε διάφορα σημεία στο πρόσωπο για να αποκαταστήσουμε και τον χαμένο όγκο στο υποδόριο και να δώσουμε μία πιο ολοκληρωμένη νεανική εικόνα. Μετά την επέμβαση μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος με θεραπείες όπως το fractional laser, το P.R.P ή το peeling για να φαίνεται και πιο λαμπερό.

Αληθεύει ότι πρέπει να διακόψω το κάπνισμα για να κάνω lifting προσώπου; Η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσύσπαση στα μικρά τριχοειδή αγγεία του δέρματος οπότε δυσχεραίνεται η αιμάτωσή του και η επουλωτική του ικανότητα. Επειδή οι αποκολλήσεις που γίνονται στην συγκεκριμένη επέμβαση είναι εκτεταμένες, το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλοκές που σχετίζονται με την κακή επούλωση. Για το λόγο αυτό συμβουλεύουμε όποιον πρόκειται να υποβληθεί σε face lift να διακόψει το κάπνισμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές του face lift; Όπως σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις έτσι και στο lifting προσώπου οι πιθανές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Αυτές μπορεί να είναι μετεγχειρητική αιμορραγία ή αιμάτωμα στο υποδόριο, επιπλοκές που σχετίζονται με κακή ή καθυστερημένη επούλωση (άσχημες ουλές, επιδερμόλυση, μικρή νέκρωση του δέρματος), τραυματισμός του προσωπικού νεύρου και αισθητικές ατέλειες ή ασυμμετρίες.

Ρωτήστε τον γιατρό

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟ LIFTING ΜΕΤΩΠΟΥ

Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν έντονη χαλάρωση και πτώση στο μέτωπό τους. Συχνά αυτό που παρατηρούν πρώτα είναι χαλάρωση στα άνω βλέφαρα που εμφανίζουν μεγάλη περίσσεια δέρματος (τα γνωστά «καπάκια»). Η σχολαστική κλινική εξέταση αναδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στα βλέφαρα αλλά στην συνολική πτώση του μετώπου που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της περίσσειας δέρματος στα άνω βλέφαρα. Το πρόβλημα αυτό διορθώνεται με lifting μετώπου που γίνεται πλέον ενδοσκοπικά.

Πώς γίνεται η επέμβαση; Μέσω 4 τομών στο τριχωτό της κεφαλής μήκους περίπου δύο εκατοστών, με τη βοήθεια ενδοσκοπικών εργαλείων και κάμερας, αποκολλούμε, σηκώνουμε και στηρίζουμε όλο το μέτωπο 1-2 εκατοστά πιο ψηλά, χωρίς να αφαιρούμε δέρμα όπως παλιότερα. Με την επέμβαση αυτή το μέτωπο τεντώνει, απαλύνονται οι ρυτίδες του, σηκώνονται τα φρύδια εκεί που ήταν πρίν από χρόνια, ανοίγει το βλέμμα.

Ποιοί είναι ιδανικοί υποψήφιοι για lifting μετώπου; Γυναίκες που παρουσιάζουν πτώση σε όλο το πλάτος του μετώπου, μετατόπιση προς τα κάτω των φρυδιών τους που τους «μικραίνει» τα μάτια και τους δημιουργεί ένα βαρύ, κουρασμένο βλέμμα είναι ιδανικές υποψήφιες για ανόρθωση μετώπου. Συχνά, από λανθασμένη εκτίμηση, στις γυναίκες αυτές κάνουμε βλεφαροπλαστική για να αφαιρέσουμε την περίσσεια δέρματος από τα άνω βλέφαρα που τις ενοχλεί. Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί μεν η περίσσεια δέρματος αλλά να μην ανανεωθεί η συνολική εικόνα του προσώπου αφού δεν έχουμε αντιμετωπίσει την αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα.

Πρέπει να συνδυάσουμε το lifting μετώπου με άλλες επεμβάσεις; Δεν πρέπει αλλά μπορούμε να συνδυάσουμε το lifting μετώπου με άλλες επεμβάσεις ή θεραπείες. Σε γυναίκες που χρειάζονται μία συνολική ανανέωση του προσώπου τους, μπορούμε να συνδυάσουμε το ενδοσκοπικό lifting μετώπου με lifting προσώπου και λαιμού ή και με βλεφαροπλαστική, λιπομεταμόσχευση ή και άλλες θεραπείες για την βελτίωση του δέρματός τους ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Μπορώ κάνοντας Botox να αντικαταστήσω το lifting μετώπου; Είναι αλήθεια ότι το Botox σε μεγάλο βαθμό έχει αντικαταστήσει το lifting μετώπου, τουλάχιστον σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας με μέτριου βαθμού πτώση. Είναι αυτονόητο ότι μεγαλύτερου βαθμού πτώση του μετώπου αντιμετωπίζεται μόνο με ενδοσκοπικό lifting.

Το lifting μετώπου θεωρείται βαριά επέμβαση; Όχι δεν είναι βαριά ούτε δύσκολη για τις ασθενείς επέμβαση. Γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη, απαιτεί την παραμονή μίας νύχτας στο νοσοκομείο, την επόμενη αφαιρείται η παροχέτευση και μπορεί η γυναίκα να επιστρέψει σπίτι της.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου; Τα οιδήματα και οι εκχυμώσεις μετεγχειρητικά είναι πολύ περιορισμένα και οι ουλές κρυμμένες στο τριχωτό της κεφαλής. Εφόσον όλα τα σημάδια της επέμβασης είναι δυσδιάκριτα μπορεί κάποιος λίγες ημέρες μετά να επιστρέψει στην εργασία του.

Ρωτήστε τον γιατρό

ΑΥΤΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Όσο μεγαλώνουμε δύο είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο πρόσωπό μας. Η πρώτη είναι η χαλάρωση του δέρματος που οφείλεται στην επίδραση της βαρύτητας και η δεύτερη η απώλεια όγκου που αφορά τον σκελετό και τα μαλακά μόρια. Με την λιπομεταμόσχευση ή αυτομεταμόσχευση λίπους επαναφέρουμε τον χαμένο όγκο σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου για να του δώσουμε μία πιο νεανική όψη.

Ποιά διαδικασία ακολουθείται για τη μεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο; Αρχικά με ειδικές κάνουλες παίρνουμε λιποκύτταρα από την κοιλιά συνήθως (ή από άλλο σημείο αν δεν περισσεύει στην κοιλιά). Τα λιποκύτταρα αυτά στη συνέχεια διηθούνται και μετά φυγοκεντρούνται με συγκεκριμένο τρόπο. Τέλος με ειδικές μικροκάνουλες τοποθετούνται συμμετρικά στα σημεία του προσώπου που επιθυμούμε την αύξηση του όγκου τους, είτε στο επίπεδο του υποδορίου είτε πιό βαθιά. Στην περιοχή των βλεφάρων γίνεται μικρομεταμόσχευση λιποκυττάρων με ακόμη πιο μικρά εργαλεία για να μην είναι ορατό το λίπος κάτω από το πολύ λεπτό δέρμα της περιοχής.

Ισχύει ότι η αυτομεταμόσχευση λίπους βελτιώνει και την υφή του δέρματος; Ισχύει απολύτως και ο λόγος είναι ότι το λίπος είναι πολύ πλούσιο σε βλαστοκύτταρα που βοηθούν την ανάπλαση των ιστών. Η δράση αυτών των βλαστοκυττάρων βοηθάει στην αναγέννηση του δέρματος και την επιτάχυνση των φυσιολογικών κυτταρικών διεργασιών του. Το αποτέλεσμα είναι πιο στιλπνό, φωτεινό, λαμπερό δέρμα, πιο πλούσιο σε κολλαγόνο και ελαστικές ίνες. Λεπτές ρυτίδες, ουλές από οποιαδήποτε αιτία, δυσχρωμίες απαλύνονται και η συνολική όψη του προσώπου είναι πιο νεανική και φρέσκια.

Μετά από πόσο καιρό φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα; Ένα ποσοστό των λιποκυττάρων που μεταμοσχεύουμε δεν καταφέρνει να αιματωθεί και να επιβιώσει στο σημείο που τα τοποθετούμε. Για το λόγο αυτό, εν γνώσει μας τοποθετούμε μικρή επιπλέον ποσότητα λιποκυττάρων από αυτή που χρειάζεται. Επιπλέον μετά την μεταφορά δημιουργείται στην περιοχή, από τους χειρισμούς, οίδημα που αυξάνει τον όγκο ακόμα περισσότερο. Μετά από λίγες ημέρες το οίδημα και τυχόν εκχυμώσεις υποχωρούν και περίπου μετά από δύο μήνες έχει ολοκληρωθεί και η επαναγγείωση των λιποκυττάρων που τελικά θα επιβιώσουν οπότε έχουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο; Ναι, επειδή τα λιποκύτταρα στους ενηλίκους δεν πολλαπλασιάζονται, όσα επιβιώσουν από την μεταμόσχευση θα μείνουν στην περιοχή για πάντα. Ο όγκος τους βέβαια θα επηρεάζεται από τυχόν πρόσληψη ή απώλεια βάρους του ανθρώπου (όπως σε όλες τις περιοχές του σώματος).

Μπορώ να επαναλάβω την μεταμόσχευση; Μπορεί η αυτομεταμόσχευση λίπους να επαναληφθεί εφόσον επιθυμούν περισσότερο όγκο σε κάποιες περιοχές του προσώπου, αλλά μετά από την παρέλευση 6 μηνών.

Μπορώ να κάνω έγχυση υαλουρονικού πριν ή μετά τη λιπομεταμόσχευση; Μπορούμε να τοποθετήσουμε λίπος και υαλουρονικό οξύ στην ίδια περιοχή του προσώπου αλλά καλύτερα όχι στον ίδιο χρόνο. Ιδανικά πρέπει να προηγείται η λιπομεταμόσχευση και λίγους μήνες αργότερα να ακολουθεί η τοποθέτηση του υαλουρονικού.

Ρωτήστε τον γιατρό