ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ-ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ

Λιποαναρρόφηση είναι η επέμβαση κατά τη οποία αφαιρείται τοπικό λίπος από διάφορες περιοχές του σώματος όπως οι γλουτοί, οι μηροί, η μέση, οι βραχίονες, για να δώσουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε το επίμονο λίπος που δεν αντιμετωπίζεται με δίαιτα ή γυμναστική.

Λιπογλυπτική είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρούμε λίπος από διάφορα σημεία του σώματος και μετά από κατάλληλη επεξεργασία το επανατοποθετούμε σε περιοχές που λείπει.

 

Τι είναι η P.A.L. λιποαναρρόφηση?

 

Η P.A.L.  λιποαναρρόφηση (Power Assisted Liposuction) πραγματοποιείται με τη χρήση μίας ειδικής συσκευής που κινεί την κάνουλα της λιποαναρρόφησης πραγματοποιώντας κυκλικές κινήσεις. Αποτελεί μία πολύ εξελιγμένη τεχνική και το κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι προκαλεί ελάχιστες κακώσεις, πράγμα που συνεπάγεται πιο γρήγορη και εύκολη αποθεραπεία. Μέσω του χειρισμού της παρέχει στο χειρουργό μεγάλη ακρίβεια, άρα δίνει και ένα εξαιρετικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Η P.A.L. λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται σε κλινική από έμπειρο πλαστικό χειρουργό με τοπική αναισθησία και μέθη.

 

Σε ποια σημεία του σώματος μπορεί να γίνει η P.A.L. λιποαναρρόφηση?

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η P.A.L. λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος παρατηρείται συσσωρευμένο τοπικό λίπος. Τις περισσότερες φορές γίνεται στους γλουτούς, στους μηρούς (στην εξωτερική και την εσωτερική επιφάνεια), στους βραχίονες, στην κοιλιά, στο λαιμό κ.α.

 

Ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζει η P.A.L. λιποαναρρόφηση?

 

Η P.A.L. λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα οπότε και ο χρόνος αναισθησίας ελαττώνεται. Η οπή που γίνεται στο δέρμα είναι πολύ μικρή, άρα και το σημάδι που θα δημιουργηθεί θα είναι ανεπαίσθητο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται. Η κάνουλα που χρησιμοποιείται είναι πιο λεπτή και η αφαίρεση λίπους είναι περισσότερο ομοιογενής.

 

Ποιοι θεωρούνται κατάλληλοι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση?

 

Ιδανικά για την επέμβαση είναι άτομα που δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας. Τα άτομα βρίσκονται κοντά στο ιδανικό βάρος και παρουσιάζουν συσσώρευση λίπους σε κάποιες περιοχές. Λιποαναρρόφηση μπορούν κάνουν και άτομα με βάρος μεγαλύτερο του ιδανικού και ανάλογα με την περίπτωση η εικόνα που παρουσιάζει το σώμα τους θα βελτιωθεί.

 

Κατά τη διάρκεια της P.A.L. λιποαναρρόφησης αφαιρείται όλη η ποσότητα λίπους από την περιοχή?

 

Δε γίνεται να αφαιρεθεί όλο το λίπος από ένα σημείο του σώματος. Στόχος της P.A.L. λιποαναρρόφησης είναι να αφαιρεθεί αυτή η ποσότητα λίπους που θα επιφέρει συμμετρία στο σώμα. Το συνολικό ποσό λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί δε μπορεί να υπερβαίνει τα 4 λίτρα.

Αν απαιτείται επιπλέον αφαίρεση λίπους, μπορεί να γίνει σε επόμενη επέμβαση μετά από μερικούς μήνες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, αλλά έναν από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσουμε ένα αρμονικό και πιο καλοσχηματισμένο σώμα.

 

Υπάρχει πιθανότητα να χαλαρώσει το δέρμα μετά τη λιποαναρρόφηση?

 

Το δέρμα δε χαλαρώνει όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό. Εκείνος γνωρίζει πόσο ακριβώς λίπος πρέπει να αφαιρεθεί για να μην προκληθεί η χαλάρωση. Στις περιπτώσεις που υπάρχει επιπλέον λίπος σε κάποιο σημείο, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί σε μία δεύτερη επέμβαση, οπότε δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί χαλάρωση ούτε σε αυτή την περίπτωση. Ακόμα και αν προϋπάρχει χαλάρωση, μετά την επέμβαση δεν θα γίνει χειρότερη.

 

Πότε μπορεί να επιστρέψει ο ασθενής στις δραστηριότητές του?

 

Δύο ώρες μετά τη λιποαναρρόφηση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Δύο μέρες μετά μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από δύο εβδομάδες και ένα μήνα μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να κάνει και γυμναστική. Θα του ζητηθεί να φορά ειδικό κορσέ για περίπου ένα μήνα.

Οι ουλές θα βελτιώνονται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και μετά από εννιά μήνες περίπου θα πάρουν την τελική τους μορφή. Ο ασθενής είναι καλό να γνωρίζει ότι οι ουλές δε θα εξαφανιστούν πλήρως.

 

Η λιποαναρρόφηση δίνει μόνιμα αποτελέσματα?

 

Τα ενήλικα άτομα έχουν συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων, ο οποίος δε μεταβάλλεται. Όταν κάποιος χάνει βάρος ή παχαίνει, αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι να αυξομειώνεται ο όγκος τους. Η λιποαναρρόφηση δίνει μόνιμα αποτελέσματα, αφού τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται δεν μπορούν να αναγεννηθούν. Το σχήμα που θα πάρει το κορμί του ατόμου που θα κάνει την επέμβαση θα διατηρηθεί. Αν κάποιος πάρει πολλά κιλά μετά τη λιποαναρρόφηση, θα παχύνει ομοιόμορφα και η συμμετρία του κορμιού του θα διατηρηθεί.

 

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση?

 

Η λιποαναρρόφηση είναι μια εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση και πρακτικά δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Ο πλαστικός χειρουργός πριν από το χειρουργείο προχωρά σε ένα πλήρη έλεγχο του ασθενή για να διαπιστωθεί τυχόν πρόβλημα υγείας που μπορεί να επηρεάσει την επέμβαση.

 

Πως γίνεται η λιπογλυπτική?

 

Το κομμάτι της λιποαναρρόφησης γίνεται με την τεχνική P.A.L.. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη. Το λίπος συλλέγεται με ειδικές κάνουλες και αποθηκεύεται σε σύριγγες. Όταν τα λιποκύτταρα πρόκειται να μεταμοσχευθούν στο πρόσωπο γίνεται επεξεργασία με διήθηση και φυγοκέντρηση. Όταν μεταμοσχευθούν σε άλλο σημείο του σώματος γίνεται απλή διήθηση. Μετά από την επεξεργασία το λίπος επανατοποθετείται με ειδικές κάνουλες σε διάφορα επίπεδα για να μεγιστοποιήσουμε το ποσοστό επιβίωσης του.

 

Τα αποτελέσματα από τη λιπογλυπτική είναι μόνιμα?

 

Ένα μέρος των λιποκυττάρων που θα τοποθετηθούν δε θα επιβιώσουν. Τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην περιοχή για πάντα. Οπότε το αποτέλεσμα που θα έχουμε από τη λιπογλυπτική θα είναι μόνιμο.

 

Σε ποιες περιοχές μπορεί να γίνει η προσθήκη λίπους?

 

Λίπος μπορεί να προστεθεί σε όποια περιοχή του προσώπου και του σώματος επιθυμούμε να αυξήσουμε τον όγκο τους. Πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσουμε τον όγκο των γυναικείων μαστών είτε για αισθητικούς λόγους, είτε σε αποκατάσταση του στήθους μετά από μαστεκτομή για να επιτύχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Σε ποιες προεγχειρητικές εξετάσεις θα υποβληθεί ο υποψήφιος?

 

Στην πρώτη συνάντηση του ασθενή με τον πλαστικό χειρουργό, θα δοθεί ένα πλήρες ιστορικό και θα γίνει κλινική εξέταση (μέτρηση βάρους, λιπομέτρηση), λήψη φωτογραφιών και εκτενής συζήτηση γύρω από την επέμβαση.

Οι προεγχειρητικές εξετάσεις περιλαμβάνουν γενική αίματος, γενική ούρων, ουρία, σάκχαρο, κρεατίνη, ακτινογραφία θώρακα, καρδιογράφημα, ηλεκτρολύτες και ορμονικό έλεγχο όταν υπάρχει υποψία διαταραχών.

 

Λιποαναρρόφηση ή λιπογλυπτική. Τι πρέπει να επιλέξω?

 

Η λιποαναρρόφηση γίνεται όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε ποσότητα λίπους, από διάφορα σημεία του σώματος, όταν αυτό δε μπορεί να γίνει με δίαιτα και γυμναστική. Η λιπογλυπτική αποτελεί ουσιαστικά συμπλήρωση της λιποαναρρόφησης όπου το λίπος που έχει αφαιρεθεί μπορεί να μεταμοσχευτεί σε άλλα σημεία του σώματος (όπως οι γοφοί, το πρόσωπο κτλ) για να βελτιώσουμε την εικόνα τους.

 

Πως η λιπογλυπτική βελτιώνει τη εικόνα του προσώπου?

 

Εγχύοντας λίπος σε σημεία του προσώπου όπως τα ζυγωματικά, τα χείλη, οι ρινοπαρειακές αύλακες κτλ μπορούμε να τα αναδιαμορφώσουμε και με τον τρόπο αυτό να βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα του προσώπου.

 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

 

Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική είναι δύο τεχνικές για την αφαίρεση περίσσειας λίπους και δέρματος από διάφορες περιοχές του σώματος. Μέσω αυτών ο υποψήφιος αποκτά μια σμιλευμένη σιλουέτα και απαλλάσσεται από αρνητικά συναισθήματα για την εικόνα του σώματος του.

 

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

ΛΙΠΟΠΛΑΣΤΙΚΗ/ΛΙΠΟΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Λιποπλαστική ονομάζεται η επέμβαση κατά την οποία μέρος ή όλο το λίπος που αφαιρούμε από τις περιοχές του σώματος που είναι συσσωρευμένο το επανατοποθετούμε, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, σε άλλες περιοχές που λείπει. Με την επανακατανομή του λίπους δημιουργούμε ένα πιο αρμονικό σώμα ή και αποκαθιστούμε τον χαμένο όγκο από το πρόσωπο.

Πώς γίνεται η λιποπλαστική; Το στάδιο της λιποαναρρόφησης γίνεται με τον τεχνική P.A.L. με τοπική αναισθησία και μέθη. Η συλλογή του λίπους προς μεταμόσχευση γίνεται με ειδικές κάνουλες και μικρότερη από τη συνηθισμένη αρνητική πίεση και αυτό αποθηκεύεται προσωρινά σε σύριγγες. Ακολουθεί κατάλληλη επεξεργασία που περιλαμβάνει διήθηση και φυγοκέντρηση αν τα πολυκύτταρα μεταμοσχευθούν στο πρόσωπο και απλή διήθηση για οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Η επανατοποθέτηση γίνεται επίσης με ειδικές κάνουλες ή βελόνες σε πολλά επίπεδα για να μεγιστοποιήσουμε το ποσοστό επιβίωσής του.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα της λιποπλαστικής είναι μόνιμο. Ένα ποσοστό των λιποκυτάρρων που μεταμοσχεύονται δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν, όσα όμως επαναιματωθούν και επιβιώσουν παραμένουν στην περιοχή που τα τοποθετήσαμε για πάντα.

Σε ποιές περιοχές μπορώ να προσθέσω λίπος; Μεταμόσχευση λίπους μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε περιοχή του προσώπου και του σώματος χρειαζόμαστε αύξηση του όγκου των μαλακών μορίων. Η λιποπλαστική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αύξηση του όγκου του γυναικείου μαστού για αμιγώς αισθητικούς λόγους ή σε αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή συμπληρωματικά για βελτίωση του τελικού αισθητικού αποτελέσματος.

Αν αδυνατίσω θα χαλάσει το σώμα μου; Επειδή τα λιποκύτταρα στους ενηλίκους δεν πολλαπλασιάζονται ούτε αποδομούνται, αυτό που συμβαίνει αν κάποιος παχύνει ή αδυνατίσει είναι να αυξάνεται ή να μειώνεται αντίστοιχα ο όγκος τους. Μπορεί λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις να αλλάξει ο συνολικός όγκος του λίπους αλλά η αναλογία του παραμένει σταθερή στα διάφορα μέρη του σώματος, άρα και η συμμετρία του.

Ρωτήστε τον γιατρό

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση μέσω της οποίας μπορούμε να αποκτήσουμε επίπεδη και καλοσχηματισμένη κοιλιά, αφαιρώντας περίσσεια δέρματος και λίπους. Όλοι ονειρευόμαστε την επίπεδη κοιλιά των μοντέλων, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να την αποκτήσουμε. Με την κοιλιοπλαστική μπορούμε να μειώσουμε το μέγεθος της κοιλιάς και να βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα του σώματος.

 

Στόχος της κοιλιοπλαστικής είναι η βελτίωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της όψης της κοιλιάς. Φυσικά ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που θέτουμε πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι.

 

Ποιοι είναι οι καταλληλότεροι υποψήφιοι?

 

Στην επέμβαση της κοιλιοπλαστικής καταφεύγουν:

 • Γυναίκες που έχουν υποστεί χαλάρωση των κοιλιακών μυών λόγω μίας ή περισσοτέρων κυήσεων
 • Γυναίκες και άντρες που έχουν χάσει πολλά κιλά συνήθως μετά από βαριατρικές  εγχειρήσεις και αντιμετωπίζουν προβλήματα χαλάρωσης στην περιοχή της κοιλιάς
 • Γυναίκες και άντρες που δεν καταφέρνουν να χάσουν κιλά παρά τις επανηλλειμένες δίαιτες και την άσκηση και παρουσιάζουν χαλάρωση του δέρματος στην κοιλιά.

 

Επίσης γυναίκες που έχουν κάνει κοιλιοπλαστική πρέπει να γνωρίζουν ότι σε μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη μπορεί να παρατηρήσουν χαλάρωση των μυών στην περιοχή της κοιλιάς.

 

Ποιες άλλες ενδείξεις υπάρχουν για την κοιλιοπλαστική?

 

 1. Χαλαρό δέρμα που κρεμά στην περιοχή της κοιλιάς
 2. Εμφάνιση ραγάδων στο επίπεδο του ομφαλού
 3. Ύπαρξη ουλών που προέρχονται από άλλες επεμβάσεις στο κάτω μέρος της κοιλιάς

 

Με ποιες άλλες επεμβάσεις μπορεί να συνδυαστεί η κοιλοπλαστική?

 

Για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα η κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όπως η λιποαναρρόφηση ή επεμβάσεις στο στήθος δηλαδή, μειωτική, αυξητική κτλ.

 

Πριν την κοιλιοπλαστική

 

Κατά την πρώτη συνάντηση του ατόμου με τον πλαστικό χειρουργό, εξετάζεται η κλινική εικόνα του ασθενή και γίνεται λήψη φωτογραφιών της περιοχής. Κατόπιν γίνεται συζήτηση για τις λεπτομέρειες της επέμβασης, τα οφέλη και τα ρίσκα της. Όταν παρθεί η απόφαση για το χειρουργείο γίνονται οι κλασικές προεγχειρητικές εξετάσεις δηλαδή:

 • γενική αίματος
 • ούρων
 • σάκχαρο
 • καρδιογράφημα
 • ακτινογραφία θώρακα
 • ουρία
 • κρεατίνη
 • έλεγχος πήξης του αίματος

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί και αξονική τομογραφία κοιλιάς. Αν ο ασθενής είναι καπνιστής θα του ζητηθεί να κόψει το κάπνισμα για ένα διάστημα πριν το χειρουργείο, ενώ αν ο ασθενής προσβληθεί από κάποιο κρύωμα ή λοίμωξη το χειρουργείο θα πρέπει να αναβληθεί για μερικές μέρες.

 

Ποια η διαδικασία της κοιλιοπλαστικής?

 

Πριν την επέμβαση ο γιατρός σχεδιάζει τις τομές που θα γίνουν στη διάρκεια του χειρουργείου. Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται με ολική νάρκωση και η τομή που κάνει ο πλαστικός χειρουργός εκτείνεται από το ένα λαγόνιο οστό στο άλλο. Γίνεται πάντα σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να καλυφτεί από το εσώρουχο ή το μαγιό στην παραλία και μοιάζει με αυτή της καισαρικής. Η ανάρρωση είναι γρήγορη και μέσα σε ένα σύντομο διάστημα 5-10 περίπου ημερών μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στη δουλειά του. Ο γιατρός ζητά από τον ασθενή να φορέσει μια ελαστική ζώνη το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο.

 

Είναι βαριά η επέμβαση?

 

Η βαρύτητα της επέμβασης εξαρτάται από την ποσότητα του δέρματος που πρέπει να αφαιρεθεί. Διαρκεί 2-4 ώρες και είναι απόλυτα ασφαλής ακόμα σε περιπτώσεις αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας δέρματος, συνήθως σε ασθενείς που ήταν παχύσαρκοι στο παρελθόν.

 

Τι είναι mini κοιλιοπλαστική?

 

Η mini κοιλιοπλαστική εφαρμόζεται σε άτομα πιο αδύνατα που η χαλάρωση εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Η τομή είναι μικρότερη από αυτή της κλασικής κοιλιοπλαστικής. Ουσιαστικά αφαιρείται η περίσσεια δέρματος κάτω από τον ομφαλό χωρίς να χρειάζεται να μετατοπιστεί ο τελευταίος. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει  τοπική αναισθησία και μέθη και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του.

 

Ποια η διαφορά κοιλιοπλαστικής και λιποαναρρόφησης?

 

Στην περίπτωση της λιποαναρρόφησης αφαιρείται περίσσεια λίπους αλλά όχι δέρματος. Τις περισσότερες φορές συνδυάζουμε την κοιλιοπλαστική με τη λιποαναρρόφηση στο ίδιο χειρουργείο για να επιτύχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και πιο μικρή ουλή.

 

Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στις δραστηριότητές του?

 

Μετά την επέμβαση οι παροχετεύσεις μένουν για 2-5 μέρες ανάλογα με το περιστατικό και ο ασθενής φορά μια ειδική ζώνη για ένα μήνα περίπου. Ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων. Ενώ ο πόνος είναι διαχειρίσιμος και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα.

 

Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος μετά την κοιλιοπλαστική?

 

Όταν στο χειρουργείο δε γίνει συρραφή των μυών, η ασθενής μπορεί να μείνει έγκυος χωρίς κανένα πρόβλημα. Εάν έχει γίνει συρραφή καλό είναι να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης.

 

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία?

 

Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την επόμενη μέρα. Μέρος του οιδήματος αρχίζει να υποχωρεί μετά από δύο περίπου εβδομάδες. Ο ασθενής φορά κάλτσες ελεγχόμενης συμπίεσης για λίγες ημέρες και μια ειδική ζώνη για ένα μήνα. Η γυμναστική και άλλες συναφείς δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται για ένα μήνα.

 

Μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές?

 

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να παρουσιάσει κάποιες επιπλοκές αν και είναι σπάνιες. Αν το τραύμα εμφανίσει κάποια φλεγμονή σε μικρή έκταση, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και συχνές αλλαγές. Ο λόγος που συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος είναι για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προβλημάτων κατά την επούλωση των τραυμάτων. Ένας ασθενής που πάσχει από διαβήτη μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα επούλωσης. Στην περίπτωση συλλογής ορώδους υγρού, συνήθως απορροφάται από  μόνο του ή αφαιρείται από το γιατρό με σύριγγα. Τέλος, η μορφή που θα πάρουν οι ουλές ποικίλει. Πλατιές ή άσχημες ουλές μπορούν να διορθωθούν με χειρουργικές ή μη μεθόδους.

 

 

Αν κάποιος έχει υποβληθεί σε κοιλιοπλαστική και δεν είναι ευχαριστημένος με την εμφάνιση το ομφαλού μπορεί να το διορθώσει?

 

Μπορεί να το διορθώσει με μία μικροεπέμβαση μόνο με τοπική αναισθησία. Ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούμε εξαρτάται από την κατάσταση που παρουσιάζει ο ομφαλός. Αν είναι σε λάθος θέση, μπορούμε να τον μετακινήσουμε στο σωστό σημείο, αλλά αυτό ίσως συνεπάγεται μία επιπλέον ουλή.

 

Ποια τα οφέλη της κοιλιοπλαστικής σε άτομα που έχουν χάσει κιλά μετά από βαριατρική επέμβαση?

 

Άτομα που έχουν χάσει πολλά κιλά παρουσιάζουν μεγάλη περίσσεια δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στην περιοχή της κοιλιά. Με την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής αφαιρείται αυτό το επιπλέον δέρμα, και βελτιώνεται αισθητά η εικόνα του σώματος.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι αποτρέπεται η ανάπτυξη κάποιας μόλυνσης. Ασθενής που έχουν χάσει 50 κιλά ή και περισσότερα αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης στις πτυχώσεις του δέρματος. Με την κοιλιοπλαστική απομακρύνεται η περίσσεια δέρματος και αποτρέπεται ο κίνδυνος.

 

Πότε θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα?

 

Μετά την 5η εβδομάδα που το οίδημα έχει υποχωρήσει μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα της επέμβασης. Φυσικά η μορφή των ουλών θα συνεχίσει να διαφοροποιείται. Οι ουλές θα πάρουν την τελική τους μορφή μέσα σε ένα διάστημα έως ένα χρόνο.

Σημαντικό ρόλο για την τελική όψη της περιοχής που έγιναν οι τομές, παίζουν η τεχνική που έχει ακολουθήσει ο χειρουργός αλλά και η ποιότητα του δέρματος. Φυσικά και  ο ίδιος ο ασθενής πρέπει να τηρήσει κατά γράμμα τις οδηγίες που του έχει δώσει ο γιατρός. Οι τομές γίνονται σε σημείο που μπορεί να κρυφτεί μέσα στο εσώρουχο ή το μαγιό για να μην είναι ορατές, αλλά δεν μπορούν να εξαφανιστούν πλήρως.

 

 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Προβλήματα με τοπικό λίπος και περίσσεια δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς, αντιμετωπίζονται μια για πάντα με την κοιλοπλαστική. Η επέμβαση μπορεί να γίνει τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, χαρίζοντας την επίπεδη κοιλιά που ονειρευόσασταν πάντα.

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΗΡΩΝ

Η χαλάρωση στους μηρούς είναι πολύ συχνό πρόβλημα σε γυναίκες μετά τη μέση ηλικία που μπορεί να συνυπάρχει με τοπικό λίπος ή και κυτταρίτιδα. Στο ιστορικό των γυναικών αυτών υπάρχει συχνά η σημαντική απώλεια βάρους ή και η έλλειψη οποιουδήποτε είδους άσκησης για πολλά χρόνια. Ειδικά σε αδύνατες γυναίκες αυτή η χαλάρωση εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στο έσω μέρος των μηρών και είναι εξαιρετικά ενοχλητική γιατί χαλάει τη συνολική εικόνα του σώματός τους. Η ανόρθωση μηρών αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και μόνιμα αυτό το πρόβλημα.

Πώς γίνεται η επέμβαση; Με την ανόρθωση των έσω μηρών ουσιαστικά αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος κυρίως από την έσω μεριά των μηρών (που συνήθως είναι πιό έντονη) αλλά και από την πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια σε μικρότερο βαθμό. Από μία τομή που ξεκινάει από το εφήβαιο και καταλήγει κάτω από τον γλουτό, παρασκευάζεται το δέρμα και αφού το τεντώσουμε αφαιρούμε αυτό που περισσεύει και ράβουμε.

Η ανόρθωση μηρών αδυνατίζει τα πόδια; Στις περισσότερες περιπτώσεις, σαν μέρος της επέμβασης, κάνουμε και PAL λιποαναρρόφηση για να αδυνατίσουμε το έσω μέρος των μηρών πριν αφαιρέσουμε το δέρμα. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνουμε την συνολική μετεγχειρητική εικόνα των ποδιών και βοηθάμε στην επούλωση των τραυμάτων. Βέβαια αν χρειάζεται μπορεί να γίνει και στο έξω μέρος των μηρών (στα ψωμάκια) ή και στα γόνατα για να αφαιρεθεί το τοπικό λίπος και να έχουμε πιο αρμονικό αποτέλεσμα.

Μετά την επέμβαση θα εξαφανιστεί η χαλάρωση στα πόδια μου; Η βελτίωση θα είναι θεαματική στο έσω μέρος των μηρών και λιγότερο στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια αυτών. Εκσεσημασμένη χαλάρωση δέρματος και στην εξωτερική επιφάνεια των μηρών παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε βαριατρικούς ασθενείς. Τέτοιες «βαριές» περιπτώσεις απαιτούν κυκλοτερείς τομές που δυστυχώς δεν μπορούν να κρυφτούν, αλλά η βελτίωση της χαλάρωσης αποζημιώνει για τις εμφανείς μετεγχειρητικές ουλές.

Σε ποιά ηλικία πρέπει να κάνω ανόρθωση μηρών; Δεν υπάρχει «κατάλληλη» ηλικία για να υποβληθεί μία γυναίκα σε ανόρθωση μηρών, πρέπει μόνο να έχει αρκετή χαλάρωση στο δέρμα ώστε να αξίζει να μπει στη διαδικασία μιας επέμβασης για να τη διορθώσει. Επίσης είναι προτιμότερο να βρίσκεται κοντά στο επιθυμητό της βάρος γιατί μεγάλες αυξομειώσεις βάρους μετεγχειρητικά δεν βοηθούν στη διατήρηση του καλού αισθητικού αποτελέσματος.

Χρειάζεται γενική νάρκωση; Όχι, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Απαιτείται παραμονή μίας νύχτας στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και για να αφαιρεθούν την επόμενη ημέρα οι μικρές παροχετεύσεις.

Η αποθεραπεία μετά την ανόρθωση μηρών είναι επίπονη; Δέν είναι επίπονη, είναι όμως απαιτητική εξαιτίας των δυσκολιών που προκύπτουν από τη θέση των ουλών (γειτνίαση με τον κόλπο και τον πρωκτό). Χρειάζεται προσοχή και καλή καθαριότητα για να αποφευχθούν μετεγχειρητικές φλεγμονές στα χειρουργικά τραύματα.

Οι μετεγχειρητικές ουλές φαίνονται με μαγιό; Οι ουλές με την τεχνική αυτή είναι τοποθετημένες σε σημεία που καλύπτονται από τα συνήθη μαγιό.

Αν ξεκινήσω εντατική γυμναστική θα βελτιωθεί η χαλάρωση; Δυστυχώς με τη γυμναστική γυμνάζονται οι μύες και όχι το δέρμα. Είναι δυνατόν γυναίκες με μικρή χαλάρωση να δουν κάποια βελτίωση με τη γυμναστική εξαιτίας της διόγκωσης των μυών και της συρρίκνωσης των διαφραγμάτων. Όσες γυναίκες όμως έχουν τέτοιου βαθμού χαλάρωση που να έχουν ένδειξη για επέμβαση ανόρθωσης μηρών, δεν θα παρατηρήσουν αξιόλογη βελτίωση της χαλάρωσης αυτής όσο εντατική γυμναστική και να κάνουν.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης; Όπως σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις οι πιθανές επιπλοκές της ανόρθωσης μηρών είναι πολύ σπάνιες και όχι ιδιαίτερα σοβαρές. Από αυτές η μικρής έκτασης μετεγχειρητική φλεγμονή που συχνά συνοδεύεται από μικρή διάσπαση τμήματος της μετεγχειρητικής ουλής, είναι η πιο συχνή και οφείλεται στον μεγάλο αριθμό μικροβίων που υπάρχουν κοντά στις ουλές.

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΒΡΑΧΙΟΝΩΝ

Η ανόρθωση βραχιόνων ή βραχιοπλαστική είναι μία επέμβαση που σκοπό έχει να διορθώσει τη χαλάρωση, που συχνά εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετά από μία ηλικία ή πιo νωρίς μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, στην περιοχή των «μπράτσων». Είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα και ίσως το μοναδικό σημείο χαλάρωσης στο σώμα που είναι ορατό με τα ρούχα, οπότε είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για όλες τις γυναίκες.

Υπάρχει κάποια εξέλιξη στην ανόρθωση βραχιόνων; Παραδοσιακά η ανόρθωση βραχιόνων γινόταν με μία τομή από την μασχάλη ως τον αγκώνα, στην εσωτερική μεριά του βραχίονα, διά της οποίας αφαιρούσαμε την περίσσεια δέρματος και λίπους από την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε μία καινούργια τεχνική που συνδυάζει την λιποαναρρόφηση με την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος με τομή μόνο στην μασχάλη, που είναι πολύ καλά κρυμμένη. Αρχικά με παλλόμενη λιποαναρρόφηση αφαιρείται η πλειονότητα του λίπους από τις περισσότερες περιοχές των βραχιόνων μειώνοντας τον όγκο τους και βελτιώνοντας συνολικά το σχήμα τους. Ακολουθεί αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει αλλά με τομή στην μασχάλη. Η τεχνική αυτή έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των γυναικών με χαλάρωση στα «μπράτσα».

Με την βραχιοπλαστική αδυνατίζουν τα «μπράτσα»; Η βραχιοπλαστική σκοπό έχει την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος στην περιοχή. Αν θέλουμε να τα αδυνατίσουμε μόνο, πρέπει να αφαιρέσουμε το λίπος με PAL λιποαναρρόφηση με την οποία επιτυγχάνουμε και βελτίωση ήπιας χαλάρωσης με τη συρρίκνωση του δέρματος μετεγχειρητικά. Ανάλογα λοιπόν με το «πρόβλημα» αλλά και με την επιθυμία της κάθε γυναίκας ως προς το τελικό αποτέλεσμα μπορεί ο πλαστικός χειρουργός να χρησιμοποιήσει μία από τις δύο τεχνικές ή να τις συνδυάσει στο ίδιο χειρουργείο.

Ποιοί περιορισμοί υπάρχουν μετά την επέμβαση; Μετά την ανόρθωση των βραχιόνων η ασθενής πρέπει να φοράει έναν ειδικό κορσέ (σαν μανίκια) για ένα μήνα. Επίσης να αποφεύγει να σηκώνει βάρη και να κάνει απότομες και με μεγάλο εύρος κινήσεις με τα χέρια για 15 ημέρες περίπου. Στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να επανέλθει από την επόμενη ημέρα.

Χρειάζεται να μείνω στο νοσοκομείο; Η βραχιοπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και 2 ώρες περίπου μετά το πέρας της επέμβασης η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Την επομένη αφαιρούμε 2 μικρές παροχετεύσεις και μετά μετά το μόνο που χρειάζεται είναι η φροντίδα του χειρουργικού τραύματος.

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση