ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η ανόρθωση στήθους είναι μία επέμβαση που αποσκοπεί μόνο στην ανόρθωση του μαστού-ουσιαστικά του συμπλέγματος θηλής και θηλαίας άλω- στη σωστή του θέση, βάσει ανθρωπομετρικών μελετών, και την βελτίωση του σχήματός του. Με την ανόρθωση δεν επεμβαίνουμε καθόλου στο μέγεθος του μαστού, αφαιρούμε μόνο την περίσσεια του δέρματος για να βελτιώσουμε τη μορφή του.

Ποιές γυναίκες είναι ιδανικές υποψήφιες για ανόρθωση μαστών; Η πτώση του γυναικείου μαστού προσδιορίζεται από τη θέση της θηλής του μαστού σε σχέση με την υπομάστιο πτυχή και χαρακτηρίζεται σε α΄, β΄, γ΄βαθμού και ψευδοπτώση. Κάθε γυναίκα που το επιθυμεί και ανήκει σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική ανόρθωση μαστών. Αυτό που διαφέρει ανάλογα με τον βαθμό της πτώσης είναι το είδος της χειρουργικής επέμβασης.

Πώς γίνεται η επέμβαση; Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός για να κάνει την ανόρθωση στήθους ανάλογα με τον βαθμό της πτώσης του. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η επανατοποθέτηση του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω πιο ψηλά οπότε όλες οι τεχνικές έχουν τουλάχιστον μία ουλή γύρω από τη θηλαία άλω. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιο σύγχρονες τεχνικές της κάθετης μαστοπλαστικής που έχουν επιπρόσθετα μία ουλή κάθετη από τη θηλή ως την υπομάστιο και μία ακόμη μικρή σε κάποιο τμήμα μόνο της υπομαστίου. Μόνο σε περιπτώσεις εκσεσημασμένης γ΄βαθμού πτώσης χρησιμοποιούμε τεχνική που αφήνει πιο μεγάλες ουλές.

Φαίνονται πολύ οι ουλές; Όπως όλες οι μετεγχειρητικές ουλές έτσι και αυτές στον μαστό, στην αρχή έχουν ένα ερυθρό χρώμα και είναι εύκολα ορατές. Με την πάροδο του χρόνου όμως σταδιακά παίρνουν το χρώμα του δέρματος και γίνονται δυσδιάκριτες. Σε κάθε περίπτωση όμως παίζει ρόλο και η επουλωτική ικανότητα κάθε δέρματος για την τελική μορφή των ουλών.

Υπάρχει ιδανική ηλικία για την επέμβαση; Ιδανική ηλικία δεν υπάρχει, πρακτικά κάθε γυναίκα πάνω από 18 χρονών που έχει πτωτικούς μαστούς μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική διόρθωση αυτών.

Μπορεί η ανόρθωση μαστών να γίνει με τοπική αναισθησία; Μία μικρή ανόρθωση στήθους που απαιτεί μόνο αφαίρεση περίσσειας δέρματος μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως επειδή απαιτούνται πιο πολύπλοκοι χειρουργικοί χειρισμοί είναι καλύτερα και για τον ασθενή και για τον γιατρό να γίνεται η επέμβαση με γενική νάρκωση.

Πότε μπορεί να επιστρέψει μία γυναίκα στις καθημερινές της δραστηριότητες; Η ανόρθωση του στήθους δεν έχει καθόλου δύσκολη μετεγχειρητική περίοδο ούτε ιδιαίτερο πόνο. Μία – δύο ημέρες μετά μπορεί η ασθενής να επανέλθει στις καθημερινές της δραστηριότητες, αν αυτές δεν είναι έντονα χειρονακτικές, φορώντας ένα αθλητικό σουτιέν.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της επέμβασης; Το αποτέλεσμα διαρκεί για πολλά χρόνια, εξαρτάται βέβαια από το μέγεθος του στήθους και τις συνήθειες κάθε γυναίκας. Επειδή η βαρύτητα είναι αμείλικτη, όσο μεγαλύτερο είναι ένα στήθος τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει πάλι η πτώση του και αναφερόμαστε πάντα σε επίπεδο αρκετών ετών. Επίσης όσο περισσότερες ώρες της ημέρας φοράει μία γυναίκα στηθόδεσμο που κρατάει το στήθος, ειδικά όταν γυμνάζεται, τόσο περισσότερα χρόνια θα διατηρήσει ένα πολύ ωραίο σχήμα στο στήθος της.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές; Η πιο σοβαρή, αν και εξαιρετικά σπάνια, επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε μεγάλες ανορθώσεις, είναι αγγειακή δυσπραγία του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω. Ήπια μετεγχειρητική φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση μικρού τμήματος της ουλής, δύσμορφες ουλές ή μικρές ασυμμετρίες συμπληρώνουν τις πιθανές επιπλοκές.

Μπορεί μία γυναίκα να θηλάσει μετά την ανόρθωση μαστών; Μπορεί να θηλάσει κανονικά μία γυναίκα που έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε επέμβαση για ανόρθωση μαστών μόνο ή ανόρθωση και αύξηση ή ανόρθωση και μείωση μαστών.

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση