ΒΟΤΟΧ Ή DYSPORT

Είναι η συχνότερη, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη, αισθητική θεραπεία παγκοσμίως. Ο λόγος είναι ο συνδυασμός του εξαιρετικού αισθητικού αποτελέσματος που προσφέρει με την ασφάλεια. Υπάρχουν δύο εγκεκριμένα σκευάσματα στην αγορά, το Botox της Allergan και το Dysport της Ipsen.

Με ποιόν τρόπο δρα; Το botox τοποθετείται σε συγκεκριμένους μύες του προσώπου και μπλοκάροντας τις νευρομυικές συνάψεις σταματάει την κίνησή τους. Η χρόνια σύσπαση των μυών αυτών δημιουργεί μετά από κάποια χρόνια τις λεγόμενες και ρυτίδες έκφρασης που εντοπίζονται κυρίως στο άνω τριτημόριο του προσώπου. Ουσιαστικά λοιπόν το botox καταπολεμάει την αιτία που δημιουργεί τις ρυτίδες και δεν «γεμίζει» ρυτίδες όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί.

Πόσο διαρκεί η δράση του; Η δράση του botox συνήθως κυμαίνεται από 4 ως 6 μήνες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε οργανισμός και κάθε πρόσωπο.
Σε ποιά σημεία εφαρμόζεται; Η συνήθης θεραπεία αφορά το μέτωπο, το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και στη μύτη (bunny lines),το άνω χείλος (ρυτίδες καπνιστή), το πηγούνι (ρυτίδες πικρίας) και τον λαιμό ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το botox; Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία. Το ιδανικό είναι να ξεκινήσει όταν αρχίσουν να είναι ορατές οι ρυτίδες στην ηρεμία (χωρίς να κάνει γκριμάτσες). Η ηλικία αυτή μπορεί να είναι τα 30, 35, 40, 50 ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου.

Αν σταματήσω το botox το πρόσωπό μου θα χαλαρώσει περισσότερο;
Κατηγορηματικά όχι. Αν κάποιος κάνει botox συστηματικά για 5 χρόνια και μετά σταματήσει, οι ρυτίδες του μετά θα είναι λιγότερες από ότι πριν από 5 χρόνια και ουσιαστικά ο άνθρωπος αυτός θα είναι πάντα «5 χρόνια πίσω σε ρυτίδες».

Αν ξεκινήσω να κάνω botox θα πρέπει να το κάνω εφ΄ όρου ζωής; Όχι, αυτό είναι ένας μύθος που πιστεύουν πολλοί γιατί νομίζουν ότι αν το σταματήσουν το πρόσωπό τους θα «κρεμάσει». Μπορεί κάποιος να κάνει botox όσες φορές θέλει και με ότι συχνότητα θέλει. Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος κάνει μόνο μία φορά θα έχει βελτίωση μόνο για τους μήνες που διαρκεί η δράση του φαρμάκου. Αν δούμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι καλύτερο να κάνει τη θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί έχει διπλό όφελος. Πρώτον αυξάνονται τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις θεραπείες και αντί για 3 φορές το χρόνο μπορεί να την κάνει μόνο 2 και δεύτερον ακόμα και αφού το σταματήσει έχει μία διαφορά στις ρυτίδες που είναι εμφανής.

Μετά το botox το πρόσωπό μου θα είναι «παγωμένο»; Αυτός είναι άλλος ένα μύθος γύρω από τη συγκεκριμένη θεραπεία. Μετά από μία επιτυχημένη θεραπεία με botox το πρόσωπο δεν φαίνεται ανέκφραστο ή «παγωμένο». Αντίθετα φαίνεται πιο ξεκούραστο, φρέσκο, νεανικό.

Έχει επιπλοκές το botox; Αν γίνει σωστά η θεραπεία, οι μόνες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι κάποιες μελανιές και μικρές ασυμμετρίες που εύκολα διορθώνονται στον επανέλεγχο μετά από 15 ημέρες.

Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό μου; Το botox είναι ένα ασφαλέστατο φάρμακο. Είναι το μόνο φάρμακο που μετά από 40 χρόνια χρήσης στην ιατρική για διάφορες παθήσεις (σπαστικές παραλύσεις, ραιβόκρανο, στραβισμός κ.ά.) έχει πάρει επίσημη έγκριση να χρησιμοποιείται και για αισθητικούς λόγους τόσο από το FDA στην Αμερική όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν λάβει κάποιος υπόψη του και ότι η ποσότητα που χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους είναι πολύ μικρότερη από ότι για τις παθήσεις που προαναφέρθηκαν, είναι προφανές ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να εμφανιστεί στον ανθρώπινο οργανισμό από τη χρήση του botox.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση