ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ-ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ

Λιποαναρρόφηση είναι η επέμβαση κατά τη οποία αφαιρείται τοπικό λίπος από διάφορες περιοχές του σώματος όπως οι γλουτοί, οι μηροί, η μέση, οι βραχίονες, για να δώσουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε το επίμονο λίπος που δεν αντιμετωπίζεται με δίαιτα ή γυμναστική.

Λιπογλυπτική είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρούμε λίπος από διάφορα σημεία του σώματος και μετά από κατάλληλη επεξεργασία το επανατοποθετούμε σε περιοχές που λείπει.

 

Τι είναι η P.A.L. λιποαναρρόφηση?

 

Η P.A.L.  λιποαναρρόφηση (Power Assisted Liposuction) πραγματοποιείται με τη χρήση μίας ειδικής συσκευής που κινεί την κάνουλα της λιποαναρρόφησης πραγματοποιώντας κυκλικές κινήσεις. Αποτελεί μία πολύ εξελιγμένη τεχνική και το κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι προκαλεί ελάχιστες κακώσεις, πράγμα που συνεπάγεται πιο γρήγορη και εύκολη αποθεραπεία. Μέσω του χειρισμού της παρέχει στο χειρουργό μεγάλη ακρίβεια, άρα δίνει και ένα εξαιρετικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Η P.A.L. λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται σε κλινική από έμπειρο πλαστικό χειρουργό με τοπική αναισθησία και μέθη.

 

Σε ποια σημεία του σώματος μπορεί να γίνει η P.A.L. λιποαναρρόφηση?

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η P.A.L. λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος παρατηρείται συσσωρευμένο τοπικό λίπος. Τις περισσότερες φορές γίνεται στους γλουτούς, στους μηρούς (στην εξωτερική και την εσωτερική επιφάνεια), στους βραχίονες, στην κοιλιά, στο λαιμό κ.α.

 

Ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζει η P.A.L. λιποαναρρόφηση?

 

Η P.A.L. λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα οπότε και ο χρόνος αναισθησίας ελαττώνεται. Η οπή που γίνεται στο δέρμα είναι πολύ μικρή, άρα και το σημάδι που θα δημιουργηθεί θα είναι ανεπαίσθητο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται. Η κάνουλα που χρησιμοποιείται είναι πιο λεπτή και η αφαίρεση λίπους είναι περισσότερο ομοιογενής.

 

Ποιοι θεωρούνται κατάλληλοι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση?

 

Ιδανικά για την επέμβαση είναι άτομα που δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας. Τα άτομα βρίσκονται κοντά στο ιδανικό βάρος και παρουσιάζουν συσσώρευση λίπους σε κάποιες περιοχές. Λιποαναρρόφηση μπορούν κάνουν και άτομα με βάρος μεγαλύτερο του ιδανικού και ανάλογα με την περίπτωση η εικόνα που παρουσιάζει το σώμα τους θα βελτιωθεί.

 

Κατά τη διάρκεια της P.A.L. λιποαναρρόφησης αφαιρείται όλη η ποσότητα λίπους από την περιοχή?

 

Δε γίνεται να αφαιρεθεί όλο το λίπος από ένα σημείο του σώματος. Στόχος της P.A.L. λιποαναρρόφησης είναι να αφαιρεθεί αυτή η ποσότητα λίπους που θα επιφέρει συμμετρία στο σώμα. Το συνολικό ποσό λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί δε μπορεί να υπερβαίνει τα 4 λίτρα.

Αν απαιτείται επιπλέον αφαίρεση λίπους, μπορεί να γίνει σε επόμενη επέμβαση μετά από μερικούς μήνες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, αλλά έναν από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσουμε ένα αρμονικό και πιο καλοσχηματισμένο σώμα.

 

Υπάρχει πιθανότητα να χαλαρώσει το δέρμα μετά τη λιποαναρρόφηση?

 

Το δέρμα δε χαλαρώνει όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό. Εκείνος γνωρίζει πόσο ακριβώς λίπος πρέπει να αφαιρεθεί για να μην προκληθεί η χαλάρωση. Στις περιπτώσεις που υπάρχει επιπλέον λίπος σε κάποιο σημείο, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί σε μία δεύτερη επέμβαση, οπότε δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί χαλάρωση ούτε σε αυτή την περίπτωση. Ακόμα και αν προϋπάρχει χαλάρωση, μετά την επέμβαση δεν θα γίνει χειρότερη.

 

Πότε μπορεί να επιστρέψει ο ασθενής στις δραστηριότητές του?

 

Δύο ώρες μετά τη λιποαναρρόφηση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Δύο μέρες μετά μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από δύο εβδομάδες και ένα μήνα μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να κάνει και γυμναστική. Θα του ζητηθεί να φορά ειδικό κορσέ για περίπου ένα μήνα.

Οι ουλές θα βελτιώνονται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και μετά από εννιά μήνες περίπου θα πάρουν την τελική τους μορφή. Ο ασθενής είναι καλό να γνωρίζει ότι οι ουλές δε θα εξαφανιστούν πλήρως.

 

Η λιποαναρρόφηση δίνει μόνιμα αποτελέσματα?

 

Τα ενήλικα άτομα έχουν συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων, ο οποίος δε μεταβάλλεται. Όταν κάποιος χάνει βάρος ή παχαίνει, αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι να αυξομειώνεται ο όγκος τους. Η λιποαναρρόφηση δίνει μόνιμα αποτελέσματα, αφού τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται δεν μπορούν να αναγεννηθούν. Το σχήμα που θα πάρει το κορμί του ατόμου που θα κάνει την επέμβαση θα διατηρηθεί. Αν κάποιος πάρει πολλά κιλά μετά τη λιποαναρρόφηση, θα παχύνει ομοιόμορφα και η συμμετρία του κορμιού του θα διατηρηθεί.

 

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση?

 

Η λιποαναρρόφηση είναι μια εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση και πρακτικά δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Ο πλαστικός χειρουργός πριν από το χειρουργείο προχωρά σε ένα πλήρη έλεγχο του ασθενή για να διαπιστωθεί τυχόν πρόβλημα υγείας που μπορεί να επηρεάσει την επέμβαση.

 

Πως γίνεται η λιπογλυπτική?

 

Το κομμάτι της λιποαναρρόφησης γίνεται με την τεχνική P.A.L.. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη. Το λίπος συλλέγεται με ειδικές κάνουλες και αποθηκεύεται σε σύριγγες. Όταν τα λιποκύτταρα πρόκειται να μεταμοσχευθούν στο πρόσωπο γίνεται επεξεργασία με διήθηση και φυγοκέντρηση. Όταν μεταμοσχευθούν σε άλλο σημείο του σώματος γίνεται απλή διήθηση. Μετά από την επεξεργασία το λίπος επανατοποθετείται με ειδικές κάνουλες σε διάφορα επίπεδα για να μεγιστοποιήσουμε το ποσοστό επιβίωσης του.

 

Τα αποτελέσματα από τη λιπογλυπτική είναι μόνιμα?

 

Ένα μέρος των λιποκυττάρων που θα τοποθετηθούν δε θα επιβιώσουν. Τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην περιοχή για πάντα. Οπότε το αποτέλεσμα που θα έχουμε από τη λιπογλυπτική θα είναι μόνιμο.

 

Σε ποιες περιοχές μπορεί να γίνει η προσθήκη λίπους?

 

Λίπος μπορεί να προστεθεί σε όποια περιοχή του προσώπου και του σώματος επιθυμούμε να αυξήσουμε τον όγκο τους. Πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσουμε τον όγκο των γυναικείων μαστών είτε για αισθητικούς λόγους, είτε σε αποκατάσταση του στήθους μετά από μαστεκτομή για να επιτύχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Σε ποιες προεγχειρητικές εξετάσεις θα υποβληθεί ο υποψήφιος?

 

Στην πρώτη συνάντηση του ασθενή με τον πλαστικό χειρουργό, θα δοθεί ένα πλήρες ιστορικό και θα γίνει κλινική εξέταση (μέτρηση βάρους, λιπομέτρηση), λήψη φωτογραφιών και εκτενής συζήτηση γύρω από την επέμβαση.

Οι προεγχειρητικές εξετάσεις περιλαμβάνουν γενική αίματος, γενική ούρων, ουρία, σάκχαρο, κρεατίνη, ακτινογραφία θώρακα, καρδιογράφημα, ηλεκτρολύτες και ορμονικό έλεγχο όταν υπάρχει υποψία διαταραχών.

 

Λιποαναρρόφηση ή λιπογλυπτική. Τι πρέπει να επιλέξω?

 

Η λιποαναρρόφηση γίνεται όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε ποσότητα λίπους, από διάφορα σημεία του σώματος, όταν αυτό δε μπορεί να γίνει με δίαιτα και γυμναστική. Η λιπογλυπτική αποτελεί ουσιαστικά συμπλήρωση της λιποαναρρόφησης όπου το λίπος που έχει αφαιρεθεί μπορεί να μεταμοσχευτεί σε άλλα σημεία του σώματος (όπως οι γοφοί, το πρόσωπο κτλ) για να βελτιώσουμε την εικόνα τους.

 

Πως η λιπογλυπτική βελτιώνει τη εικόνα του προσώπου?

 

Εγχύοντας λίπος σε σημεία του προσώπου όπως τα ζυγωματικά, τα χείλη, οι ρινοπαρειακές αύλακες κτλ μπορούμε να τα αναδιαμορφώσουμε και με τον τρόπο αυτό να βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα του προσώπου.

 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

 

Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική είναι δύο τεχνικές για την αφαίρεση περίσσειας λίπους και δέρματος από διάφορες περιοχές του σώματος. Μέσω αυτών ο υποψήφιος αποκτά μια σμιλευμένη σιλουέτα και απαλλάσσεται από αρνητικά συναισθήματα για την εικόνα του σώματος του.

 

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση