ΒΟΤΟΧ Ή DYSPORT

Είναι η συχνότερη, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη, αισθητική θεραπεία παγκοσμίως. Ο λόγος είναι ο συνδυασμός του εξαιρετικού αισθητικού αποτελέσματος που προσφέρει με την ασφάλεια. Υπάρχουν δύο εγκεκριμένα σκευάσματα στην αγορά, το Botox της Allergan και το Dysport της Ipsen.

Με ποιόν τρόπο δρα; Το botox τοποθετείται σε συγκεκριμένους μύες του προσώπου και μπλοκάροντας τις νευρομυικές συνάψεις σταματάει την κίνησή τους. Η χρόνια σύσπαση των μυών αυτών δημιουργεί μετά από κάποια χρόνια τις λεγόμενες και ρυτίδες έκφρασης που εντοπίζονται κυρίως στο άνω τριτημόριο του προσώπου. Ουσιαστικά λοιπόν το botox καταπολεμάει την αιτία που δημιουργεί τις ρυτίδες και δεν «γεμίζει» ρυτίδες όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί.

Πόσο διαρκεί η δράση του; Η δράση του botox συνήθως κυμαίνεται από 4 ως 6 μήνες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε οργανισμός και κάθε πρόσωπο.
Σε ποιά σημεία εφαρμόζεται; Η συνήθης θεραπεία αφορά το μέτωπο, το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και στη μύτη (bunny lines),το άνω χείλος (ρυτίδες καπνιστή), το πηγούνι (ρυτίδες πικρίας) και τον λαιμό ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το botox; Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία. Το ιδανικό είναι να ξεκινήσει όταν αρχίσουν να είναι ορατές οι ρυτίδες στην ηρεμία (χωρίς να κάνει γκριμάτσες). Η ηλικία αυτή μπορεί να είναι τα 30, 35, 40, 50 ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου.

Αν σταματήσω το botox το πρόσωπό μου θα χαλαρώσει περισσότερο;
Κατηγορηματικά όχι. Αν κάποιος κάνει botox συστηματικά για 5 χρόνια και μετά σταματήσει, οι ρυτίδες του μετά θα είναι λιγότερες από ότι πριν από 5 χρόνια και ουσιαστικά ο άνθρωπος αυτός θα είναι πάντα «5 χρόνια πίσω σε ρυτίδες».

Αν ξεκινήσω να κάνω botox θα πρέπει να το κάνω εφ΄ όρου ζωής; Όχι, αυτό είναι ένας μύθος που πιστεύουν πολλοί γιατί νομίζουν ότι αν το σταματήσουν το πρόσωπό τους θα «κρεμάσει». Μπορεί κάποιος να κάνει botox όσες φορές θέλει και με ότι συχνότητα θέλει. Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος κάνει μόνο μία φορά θα έχει βελτίωση μόνο για τους μήνες που διαρκεί η δράση του φαρμάκου. Αν δούμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι καλύτερο να κάνει τη θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί έχει διπλό όφελος. Πρώτον αυξάνονται τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις θεραπείες και αντί για 3 φορές το χρόνο μπορεί να την κάνει μόνο 2 και δεύτερον ακόμα και αφού το σταματήσει έχει μία διαφορά στις ρυτίδες που είναι εμφανής.

Μετά το botox το πρόσωπό μου θα είναι «παγωμένο»; Αυτός είναι άλλος ένα μύθος γύρω από τη συγκεκριμένη θεραπεία. Μετά από μία επιτυχημένη θεραπεία με botox το πρόσωπο δεν φαίνεται ανέκφραστο ή «παγωμένο». Αντίθετα φαίνεται πιο ξεκούραστο, φρέσκο, νεανικό.

Έχει επιπλοκές το botox; Αν γίνει σωστά η θεραπεία, οι μόνες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι κάποιες μελανιές και μικρές ασυμμετρίες που εύκολα διορθώνονται στον επανέλεγχο μετά από 15 ημέρες.

Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό μου; Το botox είναι ένα ασφαλέστατο φάρμακο. Είναι το μόνο φάρμακο που μετά από 40 χρόνια χρήσης στην ιατρική για διάφορες παθήσεις (σπαστικές παραλύσεις, ραιβόκρανο, στραβισμός κ.ά.) έχει πάρει επίσημη έγκριση να χρησιμοποιείται και για αισθητικούς λόγους τόσο από το FDA στην Αμερική όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν λάβει κάποιος υπόψη του και ότι η ποσότητα που χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους είναι πολύ μικρότερη από ότι για τις παθήσεις που προαναφέρθηκαν, είναι προφανές ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να εμφανιστεί στον ανθρώπινο οργανισμό από τη χρήση του botox.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Το υαλουρονικό οξύ από χημικής άποψης είναι γλυκοζάμινογλυκάνη, ένα υδρόφιλο μόριο, που αποτελεί φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Το ενέσιμο υαλουρονικό, παρασκευάζεται σε ειδικά εργαστήρια και είναι άριστο υλικό για να γεμίζει ρυτίδες και να ενυδατώνει το δέρμα.

Πώς γίνεται η θεραπεία; Το ενέσιμο υαλουρονικό έρχεται συσκευασμένο σε αποστειρωμένες σύριγγες του 1ml. Μετά από την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας στην περιοχή που θα γίνει η έγχυση, τοποθετούμε το υλικό με τη βοήθεια μικρής βελόνας στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος. Όλη η διαδικασία κρατάει λίγα λεπτά και γίνεται στο ιατρείο. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί ο ασθενής να συμμετέχει στην απόφαση για την ποσότητα υλικού που θα μπει σε κάθε περιοχή.

Σε ποιές περιοχές μπορούμε να βάλουμε υαλουρονικό; Με το υαλουρονικό οξύ μπορούμε να απαλύνουμε ή εξαφανίσουμε μικρές ή μεγαλύτερες ρυτίδες στο πρόσωπο. Οι ρινοχειλικές αύλακες, οι ρυτίδες του καπνιστή στο άνω χείλος, ρυτίδες στις παρειές, οι ρυτίδες της πικρίας στο κάτω χείλος, ρυτίδες στο μεσόφρυδο, στο μέτωπο και το πόδι της χήνας και ρυτίδες στον λαιμό είναι οι συχνότερες περιοχές που γίνονται ενέσεις υαλουρονικού. Θεωρητικά μπορούμε να τοποθετήσουμε υαλουρονικό οξύ σε οποιαδήποτε ρυτίδα στο πρόσωπο ή αλλού και να την «γεμίσουμε». Μία ακόμη πολύ συχνή εφαρμογή είναι στα χείλη για να διορθώσουμε το περίγραμμα, να φτιάξουμε το σχήμα ή να δώσουμε όγκο.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα; Το υαλουρονικό οξύ είναι πλήρως βιοδιασπώμενο από τον οργανισμό μας. Η διάσπαση αυτή γίνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και ολοκληρώνεται ανάμεσα σε 8 και 12 μήνες ανάλογα με το προϊόν. Θεωρητικά λοιπόν μετά από αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρχει το υαλουρονικό που έχουμε βάλει.

Είναι όλα τα υαλουρονικά ίδια; Όπως ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο προϊόν έτσι και τα υαλουρονικά οξέα δεν είναι όλα ίδια. Υπάρχουν διαφορές στην τεχνολογία και τον τρόπο κατασκευής του υλικού στα διάφορα εργαστήρια, που κυρίως έχουν να κάνουν με τη διάρκεια ζωής του. Οι διαφορές αυτές συνήθως αντανακλούν και στην τιμή του προϊόντος.

Πότε πρέπει να επαναλάβουμε τη θεραπεία; Αυτό που συνιστούμε στους περισσότερους είναι να επαναλαμβάνουν την θεραπεία κάθε 5-6 μήνες, πριν απορροφηθεί όλο το υλικό από τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό κάθε φορά βάζουμε λιγότερη ποσότητα υαλουρονικού οξέος από την αρχική και επιτυγχάνουμε μικρότερες διαφορές στη εικόνα του προσώπου.

Έχει κινδύνους το υαλουρονικό; Το υαλουρονικό οξύ είναι πρακτικά ακίνδυνο. Μπορεί κατά την εφαρμογή να παρουσιαστούν μικρές μελανιές που όμως μετά από λίγες ημέρες εξαφανίζονται. Αλλεργικές αντιδράσεις ή δημιουργία κοκκιωμάτων είναι εξαιρετικά σπάνια γι’ αυτό το υαλουρονικό είναι το δημοφιλέστερο filler τα τελευταία χρόνια.

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

VOLUMA

Πρόκειται για μία μορφή υαλουρονικού οξέως, που είναι πιο “παχύρευστο” από το απλό και είναι φτιαγμένο για να δίνει όγκο και να γεμίζει βαθιές μόνο ρυτίδες. Το Voluma είναι υλικό της εταιρίας Allergan, αλλά επειδή είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο, έχει επικρατήσει σαν ονομασία και για υλικά με παρόμοια χαρακτηριστικά άλλων εταιριών.

Που τοποθετείται το Voluma; Το Voluma τοποθετείται κάτω από το δέρμα, στο υποδόριο, στους μυς ή στο περιόστεο. Αν τοποθετηθεί στο χόριο του δέρματος είναι ορατό και δημιουργεί αισθητική δυσμορφία στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι κατάλληλο για γέμισμα λεπτών, πιο επιφανειακών ρυτίδων.

Ποιοί είναι ιδανικοί υποψήφιοι για το Voluma; Δύο είναι οι μηχανισμοί με τους οποίους γερνάει το πρόσωπό μας όσο μεγαλώνουμε. Ο πρώτος είναι η χαλάρωση του δέρματος και η μετακίνηση ιστών (κυρίως υποδορίου λίπους) προς τα κάτω με την επίδραση της βαρύτητας και ο δεύτερος είναι η απώλεια όγκου από όλους τους ιστούς του προσώπου (δέρμα, λίπος, μυς και οστά). Αυτή η ανακατανομή αλλά και η μείωση του όγκου του προσώπου του δίνει μια πιο γερασμένη όψη που οι περισσότεροι την περιγράφουν ως χαλάρωση. Με το Voluma προσθέτουμε ουσιαστικά όγκο στα σημεία του προσώπου στα οποία έχει μετακινηθεί το υποδόριο (όπως είναι τα ζυγωματικά, οι παρειές, η περιοχή κάτω από τα μάτια, οι γωνίες της κάτω γνάθου, τα tear trough κ.α.) και στα σημεία που έχουν απολέσει όγκο (όπως οι κρόταφοι, το μέτωπο, τα ζυγωματικά κ.α.). Ουσιαστικά λοιπόν με το Voluma “ξαναχτίζουμε” το πρόσωπο και του δίνουνε τη μορφή και το σχήμα που είχε πριν από χρόνια, χωρίς όμως να το “παραφουσκώνουμε”. Το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό και το πρόσωπο φαίνεται ξεκούραστο και ανανεωμένο. Γυναίκες αλλά και άντρες, συνήθως πάνω από 40 ετών, που εμφανίζουν τέτοιου είδους αλλαγές στο πρόσωπο είναι ιδανικοί υποψήφιοι για το Voluma.

Η διάρκειά του είναι ίδια με το απλό υαλουρονικό; Όχι, η διάρκεια του Voluma είναι σχεδόν διπλάσια από τα απλά υαλουρονικά. Απορροφάται και αυτό πλήρως από τον οργανισμό μας αλλά αυτό ολοκληρώνεται περίπου σε 18-24 μήνες.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές του Voluma; Οι επιπλοκές του Voluma είναι εξαιρετικά σπάνιες και όχι ιδιαίτερα σοβαρές όπως και των υπολοίπων υαλουρονικών. Μπορεί να εμφανιστούν εκχυμώσεις, οίδημα ή ήπια φλεγμονή που είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες και παροδικές. Αλλεργική αντίδραση στο υαλουρονικό είναι ακόμα πιο σπάνια. Πρακτικά οι πιο συχνές επιπλοκές είναι αισθητικές και κατά κανόνα οφείλονται σε κακή εφαρμογή από τον γιατρό.

Ρωτήστε τον γιατρό

ELLANSE

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο (από το 2009) υλικό, που ανήκει στην μεγάλη κατηγορία των fillers, αλλά είναι μοναδικό στον τρόπο δράσης του, επειδή είναι βιοδιεγέρτης. Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου τύπου Ι δίνοντας στο πρόσωπο φυσική ομορφιά και όχι μόνο όγκο όπως τα περισσότερα fillers. Επίσης είναι απολύτως βιοαπορροφήσημο από τον ανθρώπινο οργανισμό (αποδομείται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό).

Τι ακριβώς είναι το Ellanse; Το Ellanse αποτελείται κατά 70% από CMC (carboxymethyl cellulose), φυτικής προέλευσης και κατά 30% από PCL (polycaprolactone). Τα δύο αυτά συστατικά χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια στην ιατρική σε διάφορες εφαρμογές με απόλυτη ασφάλεια. Το CMC αποτελεί το έκδοχο (το μέσο) και το PCL τη δραστική ουσία, τον βιοδιεγέρτη που προκαλεί την παραγωγή κολλαγόνου.

Με ποιό μηχανισμό δρα; Το CMC είναι υδρόφιλο, οπότε “τραβάει” νερό και είναι υπεύθυνο για το άμεσο αποτέλεσμα που διαρκεί λίγες εβδομάδες. Η πολυκαπρολακτόνη (PLC) ενεργοποιεί τους ινοβλάστες και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου τύπου Ι, που αποτελεί δομικό συστατικό του δέρματος, χωρίς να προκαλεί αντίδραση φλεγμονής εξαιτίας της μορφολογίας του μορίου (σχεδόν απόλυτα στρογγυλό). Η δράση αυτή ξεκινάει να είναι ορατή μετά από λίγες εβδομάδες (ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος) και συνεχίζεται για πολλούς μήνες. Το κολλαγόνο δημιουργεί ένα πυκνό δίκτυο στο χόριο και μαζί με την ελαστίνη φτιάχνουν μία θεμέλια ουσία (στρώμα) που δίνει στο δέρμα την δομή, ελαστικότητα και σφριγηλότητα.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα; Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μετά από δύο μήνες περίπου και διαρκεί ανάλογα με την επιλογή του υλικού από 1 έως 4 χρόνια.

Σε ποιές περιοχές μπορεί να τοποθετηθεί; To Ellanse τοποθετείται στο υποδόριο ή και πιο βαθιά στο περιόστεο. Ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουμε να διορθώσουμε μπορούμε να το εφαρμόσουμε σχεδόν σε όλο το πρόσωπο για να βελτιώσουμε πιο βαθιές ρυτίδες (όπως οι ρινοχειλικές, οι marionette lines και αυτές στο μεσόφρυο) ή πιο επιφανειακές στην παρειά, στο πόδι της χήνας ή αλλού. Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε μεγαλύτερους χώρους όπως τα ζυγωματικά, οι κρόταφοι, οι παρειές και η κάτω γνάθος με σκοπό να βελτιώσουμε το σχήμα του προσώπου και να αποκαταστήσουμε τον όγκο που χάνεται με την πάροδο του χρόνου (υγρό lifting). Τέλος το Ellanse μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσουμε το σχήμα της μύτης και για την αναζωογόνηση των χεριών.

Το Ellanse είναι ασφαλές; Το Ellanse είναι ένα ασφαλέστατο υλικό. Τα συστατικά του χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια στην ιατρική, με επίσημη έγκριση και χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους ασθενείς και το ίδιο έχει επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (και αναμένεται και από το FDA στην Αμερική). Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι ήπιες και αναστρέψιμες και είναι αυτές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε filler (οίδημα, εκχυμώσεις κτλ). Πιο σοβαρές επιπλοκές όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή δημιουργία κοκκιωμάτων είναι εξαιρετικά σπάνιες (λιγότερο από 1/1000000 - πιο σπάνια από το υαλουρονικό) και επίσης μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Ellanse; Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι ότι δίνει ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμά στο πρόσωπο τόσο στην ακινησία όσο και κατά τη διάρκεια των διαφόρων εκφράσεων. Επειδή αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου αποκαθιστά τη βαθιά στήριξη του προσώπου, βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος και του δίνει λάμψη. Εξαιτίας του τρόπου δράσης του απαιτείται λιγότερη ποσότητα Ellanse για να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα σε σχέση με άλλα ενέσιμα fillers. Τέλος η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να είναι από 1 ως 4 χρόνια, σημαντικά μεγαλύτερη από άλλα ενέσιμα.

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

PRP

Πρόκειται για μία νέα θεραπεία, που χρησιμοποιεί κύτταρα και συστατικά του ίδιου μας του οργανισμού και επιτυγχάνει σημαντικού βαθμού ανάπλαση και αναζωογόνηση του δέρματος. Η ονομασία του είναι ακρωνύμιο, Platelet Rich Plasma και αναφέρεται στο πλάσμα του αίματος που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, τα οποία με τη σειρά τους είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες. Οι ουσίες αυτές (αυξητικοί παράγοντες), που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στα αιμοπετάλια του αίματος, αυξάνουν κατά πολύ τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων του δέρματος οι οποίες ατονούν με την πάροδο του χρόνου. Είναι μία απόλυτα «φυσιολογική» θεραπεία με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αναζωογόνηση του δέρματος, αλλά και στην μείωση της τριχόπτωσης σε άντρες και γυναίκες.

Πως γίνεται η θεραπεία; Αρχικά γίνεται αιμοληψία και παίρνουμε 20-30 ml αίματος, το οποίο φυγοκεντρείται για 15 λεπτά. Με τη διαδικασία αυτή διαχωρίζονται τα έμορφα συστατικά από το πλάσμα του αίματος, που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια (κύτταρα του αίματος). Ακολούθως προσθέτουμε στο πλάσμα ουσία που ενεργοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων και αυτό ενίεται ενδοδερμικά σε όλη την επιφάνεια που θέλουμε σαν μεσοθεραπεία. Όλη η διαδικασία κρατάει 30-45 λεπτά και γίνεται στο ιατρείο με τη χρήση αναισθητικής κρέμας.

Τι ακριβώς επιτυγχάνει το PRP; Τα αιμοπετάλια βοηθούν στην επούλωση των ιστών και στην αναγέννηση και πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Το PRP προωθεί τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων του δέρματος, ενεργοποιεί τους ινοβλάστες και αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το αποτέλεσμα είναι η φυσική λείανση και σύσφιξη του δέρματος, που γίνεται πιο στιλπνό και φωτεινό. Οι ρυτίδες και οι πόροι του δέρματος απαλύνονται, οι ουλές βελτιώνονται. Είναι μία συνολική, φυσική αναζωογόνηση του δέρματος που το κάνει να φαίνεται πιο νεανικό.

Πόσες θεραπείες χρειάζονται; Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται 10-15 ημέρες μετά τη θεραπεία και ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες. Ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και την κατάσταση που βρίσκεται το δέρμα μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε 2-3 θεραπείες συνολικά με μεσοδιάστημα 1-1,5 μήνα για καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα. Για καλύτερη διατήρηση του αποτελέσματος αυτού, καλό είναι να επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία μία φορά το χρόνο.

Σε ποιές περιοχές στο πρόσωπο ή στο σώμα κάνουμε PRP; Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το πρόσωπο, τον λαιμό, το ντεκολτέ, τη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και σε άλλες περιοχές που το δέρμα φαίνεται θαμπό, αφυδατωμένο, γερασμένο.

Το PRP εφαρμόζεται και στην αλωπεκία; Το PRP έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλές μορφές αλωπεκίας. Επιβραδύνει την απώλεια των τριχών και σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει στην επανεμφάνιση τριχών.

Υπάρχουν αντενδείξεις ή επιπλοκές της θεραπείας με PRP; Η μόνη σχετική αντένδειξη είναι η λήψη συγκεκριμένων αντιπηκτικών φαρμάκων που αυξάνουν την αιμορραγική διάθεση, οπότε και την πιθανότητα να δημιουργηθούν πιο εκτεταμένες μελανιές, που είναι ουσιαστικά η μοναδική πιθανή επιπλοκή της θεραπείας. Αν και δεν αποτελεί επιπλοκή, πρέπει να αναφέρουμε ότι το αποτέλεσμα του PRP είναι πιο θεαματικό σε νεώτερες ηλικίες (μέχρι τα 50-55), επειδή τα αιμοπετάλια είναι πιο πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες.

Μπορεί το PRP να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες; Ο συνδυασμός fractional laser και PRP έχει πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με μεσοθεραπεία, δερμοαπόξεση, Botox, υαλουρονικό οξύ και με άλλες θεραπείες αντιγήρανσης.

Ρωτήστε τον γιατρό

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μεσοθεραπεία προσώπου ή σώματος είναι ουσιαστικά ένας τρόπος εφαρμογής θεραπείας και αναφέρεται στην εισαγωγή δραστικών ουσιών στο δέρμα ή κάτω από αυτό, με πολλαπλούς νυγμούς με μικροσκοπικές βελόνες. Οι νυγμοί μπορούν να γίνουν είτε με σύριγγα είτε με roller και το αποτέλεσμα της κάθε θεραπείας εξαρτάται από τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται.

Τι επιτυγχάνουμε με τη μεσοθεραπεία στο πρόσωπο; Το πρώτο και κύριο που επιτυγχάνουμε είναι η βαθιά ενυδάτωση του δέρματος. Αυτό γίνεται με τη χρήση υαλουρονικού οξέως που είναι υδρόφιλο και προσροφάει μεγάλη ποσότητα νερού. Παράλληλα μπορούμε να περιλάβουμε στο διάλυμα που χρησιμοποιείται και αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικούς και συσφικτικούς παράγοντες. Όλα αυτά τα στοιχεία, που αποτελούν πρώτες ύλες για τον κυτταρικό μεταβολισμό, βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και τη βελτίωση του τόνου και της συνολικής του εικόνας.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται; Συνήθως απαιτούνται από 1-2 έως 5-6 συνεδρίες, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται και την κατάσταση του δέρματος για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Το μεσοδιάστημα είναι 2-3 εβδομάδες ή και περισσότερο, ανάλογα πάλι με τα υλικά, την αρχική κατάσταση του δέρματος και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα διαρκεί αρκετούς μήνες, που μπορεί να γίνει πολύ περισσότερο αν γίνουν και κάποιες αναμνηστικές θεραπείες ενδιάμεσα.

Τι μπορούμε να επιτύχουμε με τη μεσοθεραπεία στο σώμα; Η μεσοθεραπεία στο σώμα κυρίως στοχεύει στην λιπόλυση ή και στην σύσφιξη του δέρματος. Σε περιοχές του σώματος που υπάρχει συσσωρευμένη σχετικά μικρή ποσότητα λίπους, με την μεσοθεραπεία επιτυγχάνουμε την καταστροφή κάποιου αριθμού υποδόριων λιποκυττάρων τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονται από το λεμφικό σύστημα και μεταβολίζονται. Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί το τοπικό πάχος, να χάσουμε πόντους και να βελτιωθεί η συνολική εικόνα του σώματος. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για λιπόλυση είναι η φωσφατιδυλοχολίνη, η καφεΐνη, η καρνιτίνη και άλλες. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 10 συνεδρίες, ανά 1-2 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται από την 3η-4η συνεδρία και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν κάνουμε μία–δύο θεραπείες συντήρησης το εξάμηνο και προσέχουμε λίγο τη διατροφή. Όλη η διαδικασία διαρκεί 15-20 λεπτά και γίνεται στο ιατρείο. Αποφεύγουμε τη θεραπεία σε εγκύους, καρκινοπαθείς, σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, λαμβάνουν αντιπηκτικά ή έχουν αλλεργία σε κάποιο συστατικό.

Με ποιές άλλες θεραπείες συνδυάζεται η μεσοθεραπεία; Η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο μπορεί να συνδυαστεί με PRP, fractional laser ή με άλλα ενέσιμα (υαλουρονικό οξύ, botox κτλ). Η μεσοθεραπεία στο σώμα, ειδικά σε όσες γυναίκες έχουν και κυτταρίτιδα, έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα αν συνδυαστεί με LPG. Ακόμα μπορεί να γίνει παράλληλα με accent, πρεσοθεραπεία ή κρουστικό υπέρηχο.

Ρωτήστε τον γιατρό