ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

 

Η γυναικομαστία είναι μία πάθηση που εμφανίζεται στους άνδρες και συνίσταται στην παρουσία αυξημένου όγκου μαστού. Αποτέλεσμα είναι το ανδρικό στήθος να παρουσιάζει γυναικεία όψη. Η αιτία εμφάνισης της γυναικομαστίας μπορεί να είναι ιδιοπαθής, πιθανόν όμως να οφείλεται και σε ορμονική διαταραχή ή λήψη φαρμάκων.

 

Η γυναικομαστία είναι μία ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση για όποιον την αντιμετωπίζει και δημιουργεί αίσθημα μειωμένης αυτοπεποίθησης στους άνδρες ιδίως όταν εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία. Σε πολλούς εφήβους το πρόβλημα της γυναικομαστίας μπορεί να είναι παροδικό και μόλις τα επίπεδα των ορμονών αποκατασταθούν, να υποχωρήσει. Σε ενήλικες άνδρες όμως η επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί, αφού ούτε οι δίαιτες ούτε η γυμναστική μπορούν να μειώσουν το πρόβλημα.

 

Γιατί εμφανίζεται η γυναικομαστία?

 

Γυναικομαστία είναι η αύξηση του μεγέθους του στήθους σε τέτοιο βαθμό που να θυμίζει γυναικείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αμφοτερόπλευρη αλλά υπάρχουν και περιπτώσει που είναι ετερόπλευρη δηλαδή είναι πιο εμφανής στον ένα από τους δύο μαστούς. Κάθε μαστός αποτελείται από μαζικό αδένα και λίπος. Λόγω ορμονικής δράσης στις γυναίκες επικρατεί ο αδένας, ενώ στους άνδρες ο αδένας υποστρέφει και επικρατεί το λίπος.

Στην περίπτωση της γυναικομαστίας παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση του μεγέθους του μαζικού αδένα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές δηλαδή αυξημένα οιστρογόνα, μειωμένα ανδρογόνα κ.α. και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρείται και αύξηση του λιπώδους ιστού.

 

Ποια τα χαρακτηριστικά του ανδρικού στήθους?

 

Το ανδρικό στήθος αποτελείται από τη θηλή, τη  θηλαία άλω, τον μαζικό αδένα που βρίσκεται στο πίσω μέρος της και λίπος ανάλογα με το σωματικό βάρος κάθε άνδρα. Η διάμετρος της θηλαίας άλω φτάνει μέχρι 4 cm, ενώ ο μαζικός αδένας έχει μικρό μέγεθος. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες η ανάπτυξη του μαζικού αδένα είναι ζήτημα δράσης ορμονών που ονομάζονται οιστρογόνα και δίνουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του γυναικείου φύλου. Στους άνδρες ο μαζικός αδένας παραμένει ατροφικός και δεν αναπτύσσεται, σε αντίθεση με των γυναικών.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικομαστία με χειρουργική επέμβαση?

 

Στα περισσότερα περιστατικά γυναικομαστίας παρατηρείται και αύξηση του λιπώδους ιστού. Γι αυτό σε πρώτο στάδιο γίνεται P.A.L. λιποαναρρόφηση στο στήθος. Αμέσως μετά γίνεται εκτίμηση του μεγέθους του μαζικού αδένα και αν είναι μεγάλος αφαιρείται μέσω μικρής τομής που γίνεται στη θηλή. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε και περίσσεια δέρματος, γίνεται μία τομή γύρω από τη θηλαία άλω ώστε μετεγχειρητικά η ουλή να είναι  δυσδιάκριτη και μέσω αυτής απομακρύνουμε την περίσσεια.

Μέσω αυτής της επέμβασης επανέρχεται η ομαλότητα του περιγράμματος του στήθους, και βελτιώνεται η όψη της θηλαίας άλω. Μετά από αυτή την επέμβαση εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα βελτιώνεται και η ψυχολογία του ατόμου, το οποίο αποκτώντας μία πιο αρρενωπή εμφάνιση νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής του.

 

Πόσο θα χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο ο ασθενής?

 

Η παραμονή στο νοσοκομείο δεν είναι απαραίτητη. Μόνο σε συγκεκριμένα περιστατικά που η νάρκωση είναι γενική μπορεί να κριθεί απαραίτητη η παραμονή για παρακολούθηση.

 

Πόσο ορατές θα είναι ουλές?

 

Αν το πρόβλημα λυθεί μόνο με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης οι ουλές γίνονται, μία σε κάθε πλευρά και είναι πολύ μικρές (μέχρι 4 χιλιοστά), οπότε ουσιαστικά δεν φαίνονται. Αν αφαιρεθεί μαζικός αδένας ή δέρμα, οι ουλές γίνονται γύρω από τη θηλαία άλω στα όρια με το δέρμα. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση είναι δυσδιάκριτες, ιδίως σε άντρες με τριχοφυΐα στην περιοχή του στήθους μετά από λίγους μήνες δε φαίνονται σχεδόν καθόλου.

 

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο?

 

Το αποτέλεσμα δε διαφοροποιείται με την πάροδο του χρόνου. Στην περίπτωση που κάποιος πάρει κιλά, το στήθος του θα μεγαλώσει συμμετρικά με το υπόλοιπο σώμα, ενώ αν χάσει βάρος το αποτέλεσμα της επέμβασης θα αναδειχθεί περισσότερο.

 

Η ελαστικότητα του δέρματος επηρεάζει το αποτέλεσμα της επέμβασης?

Δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα παρά μόνο το είδος της επέμβασης. Όταν το δέρμα του υποψήφιου για την επέμβαση είναι αρκετά ελαστικό, μπορούμε να αποφύγουμε επιπλέον τομές για να αφαιρέσουμε την περίσσεια του δέρματος και να διορθώσουμε το πρόβλημα μόνο με P.A.L. λιποαναρρόφηση.

 

Θα μπορούσε η γυναικομαστία να αντιμετωπιστεί με μια μη επεμβατική μέθοδο?

 

Αν η αύξηση του στήθους οφείλεται στο λιπώδη ιστό, μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστή διατροφή και άσκηση σε ένα διάστημα κάποιων μηνών. Αν όμως υπάρχει και διογκωμένος μαζικός αδένας η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση.

 

Πότε επανέρχεται ο ασθενής στις δραστηριότητές του?

 

Μετά από 2-4 ημέρες το άτομο μπορεί να επανέλθει στην εργασία του. Καλό είναι να περάσουν περίπου 4 εβδομάδες για να ασχοληθεί με τη γυμναστική και άλλες δραστηριότητες που απαιτούν σωματική άσκηση. Για τον πρώτο μήνα ο ασθενής φορά ένα ειδικό ελαστικό γιλέκο.

 

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές?

 

Οι επιπλοκές της επέμβασης είναι ήπιες και αρκετά σπάνιες. Επιπλοκές μπορεί να αποτελούν η μετεγχειρητική αιμορραγία ή αιμάτωμα, οι ουλές, η ασυμμετρία των θηλών, η κακή επούλωση κ.α. Βέβαια όλες οι επιπλοκές που προαναφέρθηκαν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

 

Η παχυσαρκία συνδέεται με τη γυναικομαστία?

Η γυναικομαστία οφείλεται στην υπερτροφία του μαζικού αδένα. Ένας υπέρβαρος άνδρας λόγω της συσσώρευσης λίπους και στην περιοχή του στήθους μπορεί να εμφανίζει ψευδογυναικομαστία, πιθανόν όμως να έχει και πραγματικό πρόβλημα. Ουσιαστικά το επιπλέον βάρος συνεπάγεται συνήθως και την ύπαρξη γυναικομαστίας.

Τι μπορεί να κάνει ο υποψήφιος για επέμβαση ώστε να προετοιμαστεί σωστά?

Αν ο υποψήφιος κάνει αποτρίχωση στο στήθος είναι καλό να την αποφύγει για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση. Ο γιατρός θα του ζητήσει να μειώσει το κάπνισμα πριν το χειρουργείο για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο καθυστέρησης της επούλωσης. Φυσικά ο υποψήφιος για την επέμβαση πρέπει να μετριαστεί και τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως η ασπιρίνη, τα αντιπηκτικά κτλ.

Η διόγκωση του μαστού μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας?

 

Σε νεαρές ηλικίες δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία και το πρόβλημα είναι καθαρά αισθητικό. Αν όμως σε ένα ενήλικο άτομο παρατηρηθεί ξαφνική διόγκωση σε έναν ή και στους δύο μαστούς και δεν υπάρχει ιστορικό λήψης φαρμάκων π.χ. αναβολικά, καρδιολογικά, που θα μπορούσαν να ευθύνονται γι αυτό, τότε το άτομο πρέπει να επισκεφτεί ένα γιατρό για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας.

 

Ποιες είναι οι ορμονολογικές εξετάσεις που γίνονται πριν το χειρουργείο?

Πάντα σε συνεργασία με ένα ενδοκρινολόγο οι εξετάσεις που γίνονται είναι:

 • Θυρεοειδικές ορμόνες
 • LH
 • FSH
 • Προλακτίνη
 • Τεστοτερόνη και οιστρογόνα

 

Με ποια άλλη επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί, αυτή της γυναικομαστίας?

Η εναπόθεση λίπους εκτός από την περιοχή του στήθους συνήθως συναντάται και σε άλλα σημεία του σώματος. Πολύ συχνά λοιπόν μαζί με την επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, μπορούμε να προχωρήσουμε και σε  P.A.L. λιποαναρρόφηση στην κοιλιά ή τη μέση ώστε να βελτιώσουμε τη γενική εικόνα του σώματος.

Ποια τα ποσοστά εμφάνισης γυναικομαστίας στους άνδρες?

Η γυναικομαστία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο με τα ποσοστά εμφάνισης της να φτάνουν το 35%. Μπορεί να εμφανιστεί στον ένα μαστό, αλλά συνηθέστερα προσβάλλει το ανδρικό στήθος αμφοτερόπλευρα.

 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Η γυναικομαστία είναι μία πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ενός άνδρα. Επηρεάζει όχι μόνο την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά και την ψυχολογία του. Η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος βελτιώνει τη γενική εικόνα του ανδρικού σώματος, χαρίζει πιο αρρενωπή εμφάνιση και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

 

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

P.A.L. ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΙΛΙΑΣ

Η λιποαναρρόφηση κοιλιάς είναι μία επέμβαση που σκοπό έχει να αφαιρέσει το τοπικό λίπος από την κοιλιά, που είναι η πιο συχνή λιπαποθήκη στους άντρες. Δίνοντας αρμονία και συμμετρία στο αντρικό σώμα. Η εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία με κύριο γνώμονα το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και την πιο γρήγορη αποθεραπεία των ασθενών.

Τι είναι η P.A.L.; H Power Assisted Liposuction (P.A.L.) αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη της λιποαναρρόφησης. Πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής συσκευής που κουνάει την κάνουλα της λιποαναρρόφησης μπρός–πίσω και κυκλικά για λίγα χιλιοστά. Το αποτέλεσμα είναι ελάχιστες εσωτερικές κακώσεις και συνεπώς πιο εύκολη και γρήγορη αποθεραπεία αλλά και εξαιρετική ακρίβεια στον χειρισμό, άρα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πού γίνεται; Η P.A.L. λιποαναρρόφηση κοιλιάς γίνεται πάντα σε οργανωμένο νοσοκομείο ή κλινική από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, με τοπική αναισθησία και μέθη. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής 2 ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει σπίτι του και 1-2 ημέρες μετά στις καθημερινές του δραστηριότητες φορώντας έναν ειδικό κορσέ για ένα μήνα. Γυμναστική μπορεί να κάνει μετά από ένα μήνα.

Μπορεί να αφαιρεθεί όλο το λίπος από την κοιλιά; Όλο το λίπος δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί . Αυτό που γίνεται είναι να αφαιρεθεί το λίπος που περισσεύει έτσι ώστε να αποκτήσει αρμονία και συμμετρία το σώμα που είναι και ο σκοπός της λιποαναρρόφησης. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι μπορεί να γίνει τόσο σε αδύνατους αλλά και σε πιο παχύς άντρες και αυτό που αλλάζει είναι η ποσότητα του λίπους που αφαιρείται. Το συνολικό ποσό του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε μία επέμβαση είναι περίπου 3,5-4 λίτρα. Στην περίπτωση που η περίσσεια είναι μεγαλύτερη, μπορεί να αφαιρεθεί σε δύο επεμβάσεις με μεσοδιάστημα λίγων μηνών. Πρέπει να τονιστεί ότι η λιποαναρρόφηση κοιλιάς δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσουμε το σχήμα του σώματος.

Χαλαρώνει το δέρμα μετά την λιποαναρρόφηση; Αν η επέμβαση γίνει όπως πρέπει δεν χαλαρώνει το δέρμα. Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός ξέρει πόσο λίπος πρέπει να αφαιρέσει από μία περιοχή του σώματος ώστε να μην χαλαρώσει το δέρμα. Αν χρειάζεται να βγει περισσότερο λίπος από μία περιοχή, μπορεί αυτό να γίνει σε μία δεύτερη επέμβαση για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να χαλαρώσει το δέρμα. Σε περίπτωση που προϋπάρχει χαλάρωση του δέρματος, πρέπει ο γιατρός να το επισημάνει και να καθησυχάσει τον ασθενή ότι αυτή δεν θα γίνει χειρότερη.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο; Τα λιποκύτταρα στους ενηλίκους είναι σταθερά σε αριθμό, δεν πολλαπλασιάζονται. Όταν παχαίνουμε ή αδυνατίζουμε αυξομειώνεται απλά ο όγκος τους. Τα λιποκύτταρα λοιπόν που αφαιρούνται με την λιποαναρρόφηση δεν ξαναγίνονται, άρα το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Το σχήμα του σώματος που επιτυγχάνεται με την επέμβαση διατηρείται και στο μέλλον. Σε περίπτωση που κάποιος παχύνει πολύ μετά την λιποαναρρόφηση θα παχύνει ομοιόμορφα σε όλο το σώμα αλλά η συμμετρία του δεν θα αλλάξει.

Είναι ασφαλής επέμβαση; Η λιποαναρρόφηση κοιλιάς είναι απόλυτα ασφαλής όπως και όλες οι αισθητικές επεμβάσεις. Προεγχειρητικά γίνεται πάντα ένας έλεγχος για να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να σχετίζονται με την αναισθησία ή την επέμβαση. Οι πιθανές επιπλοκές είναι πρακτικά ανύπαρκτες.

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ρινοπλαστική είναι μία ιδιαίτερα δημοφιλής επέμβαση πλαστικής χειρουργικής τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Απαιτεί μεγάλη προσοχή διότι η μύτη βρίσκεται σε ένα καθοριστικό τμήμα του προσώπου αποτελώντας ένα νοητό άξονα γύρω από τον οποίο κατανέμονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Δραστικές αλλαγές της μύτης μπορεί να μη δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αλλάξουν ριζικά τη γενική εικόνα ενός  προσώπου, γι αυτό και πολλοί άνθρωποι ενώ θέλουν να διορθώσουν τη μύτη τους φοβούνται μήπως το τελικό αποτέλεσμα δεν τους ταιριάζει.

 

Μέσω της ρινοπλαστικής μπορούμε να βελτιώσουμε το σχήμα της μύτης, να αυξομειώσουμε το μήκος της, να αλλάξουμε το σχήμα του ακρορρινίου κ.α., ώστε να γίνει πιο όμορφη και να δένει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Αυτό που ουσιαστικά θέλουμε να επιτύχουμε είναι να προσφέρουμε την ιδανική μύτη σε όποιον μας εμπιστεύεται για μια τέτοια επέμβαση. Φυσικά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχήμα που θα δώσουμε στη μύτη, όπως το φύλο, η ηλικία, αλλά και οι επιθυμίες κάθε ατόμου. Μια μικρή γαλλική μύτη τονίζει τη θηλυκότητα μιας γυναίκας, ενώ μια σωστά δομημένη μύτη χαρίζει γοητεία σε έναν άνδρα.

 

Παράλληλα με το αισθητικό κομμάτι μπορούμε να διορθώσουμε και προβλήματα λειτουργικότητας όπως ένα στραβό διάφραγμα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να περιλαμβάνει εκτός από μία ελκυστική μύτη και την ελεύθερη αναπνοή. Η ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει αισθητά την εμφάνιση ενός ατόμου και αποτελεί μία επέμβαση με υψηλά επίπεδα επιτυχίας όταν γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό.

 

Πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού

 

Κατά την πρώτη επίσκεψη, γίνεται εκτενής αναφορά στα σημεία της μύτης που θέλει να αλλάξει κάποιος και ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια πρώτη εκτίμηση και ελέγχει τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης, δηλαδή η δομή των οστών και των χόνδρων της μύτης, ο τύπος του δέρματος, το σχήμα του προσώπου κτλ.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσει κανείς στην επέμβαση της ρινοπλαστικής?

 

Τα άτομα που μπορούν να προχωρήσουν σε ρινοπλαστική πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν περάσει από τη φάση της εφηβείας για να είμαστε σίγουροι ότι έχει αναπτυχθεί πλήρως το σπλαχνικό κρανίο. Σημαντικός παράγοντας είναι και η συναισθηματική ωριμότητα του υποψηφίου για ρινοπλαστική, και γι αυτό όταν ανήλικο άτομο ζητήσει να μια τέτοιου είδους επέμβαση συστήνεται επανεξέταση μετά την ενηλικίωσή του.

 

Τι μπορούμε να διορθώσουμε μέσω της ρινοπλαστικής?

 

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που μας δίνει τη δυνατότητα να διορθώσουμε το σκελετό της μύτης, δηλαδή τα ρινικά οστά, τους χόνδρους και το διάφραγμα. Με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνουμε στο σχήμα της. Οι αλλαγές που γίνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης έχουν προσυμφωνηθεί. Ο χειρουργός κάνει μικρές τομές στο εσωτερικό της μύτης, οι οποίες δεν είναι ορατές μετεγχειρητικά. Στις περιπτώσεις που θέλουμε να μικρύνουμε το μέγεθος των ρουθουνιών μπορεί να απαιτηθούν και εξωτερικές τομές.

 

Τι εννοούμε με τον όρο ανοιχτή ρινοπλαστική?

 

Η ανοιχτή ρινοπλαστική γίνεται στις περιπτώσεις που το ακρορίνιο παρουσιάζει δυσκολίες και είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ή αφαίρεση μοσχευμάτων. Ουσιαστικά γίνεται μία εξωτερική μικρή τομή στην στυλίδα της μύτης , δηλαδή στο σημείο μεταξύ των ρουθουνιών. Στόχος μας είναι να αποκολληθεί η ρινική επιδερμίδα ώστε ο χειρουργός να έχει ευκολότερη πρόσβαση στο σκελετό της μύτης.

 

Πόσο ορατή θα είναι η ουλή από την ανοικτή ρινοπλαστική?

 

Αντίθετα με ό, τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος η ουλή που δημιουργείται από την τομή που γίνεται στη στυλίδα, επουλώνεται πολύ καλά και δεν αφήνει κάποιο αντιαισθητικό σημάδι. Όταν η τομή γίνεται από ειδικό και γίνουν μικρά ράμματα με προσοχή, η τομή μετά από λίγες εβδομάδες δύσκολα διακρίνεται.

 

Τι είναι η λειτουργική ρινοπλαστική?

 

Η μύτη είναι ένα όργανο του σώματος που εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες του οργανισμού. Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναπνοή τους, ροχαλίζουν βουλώνει εύκολα η μύτη τους καταφεύγουν στον χειρουργό για να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν επιτυχώς. Έτσι, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που παράλληλα με την αλλαγή στο σχήμα της μύτης τους διορθώνουν και υπερτροφικές ρινικές κόγχες ή ένα στραβό διάφραγμα.

 

Θα μπορούσε η ρινοπλαστική να γίνει με τοπική αναισθησία?

 

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται γενική αναισθησία, γιατί ο χειρουργός προχωρά σε οστεοτομίες που πονάνε. Στην περίπτωση διόρθωσης του ακρορινίου μόνο μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία.

 

Υπάρχουν περιορισμοί μετά τη ρινοπλαστική?

 

Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής φορά ένα μικρό νάρθηκα για περίπου μία εβδομάδα και για τις πρώτες δύο μέρες τοποθετούνται ταμπόν στα ρουθούνια, οπότε η μύτη παραμένει κλειστή. Όταν ο γιατρός αφαιρέσει τα ταμπόν ο ασθενής καλείται να καθαρίζει τη μύτη του 3-4 φορές τη μέρα με ειδικό τρόπο. Όταν αφαιρεθεί και ο νάρθηκας ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του. Όπως σε κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση ο γιατρός συστήνει στον ασθενή να αποφεύγει ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθεί οποιοδήποτε χτύπημα για τουλάχιστον 20 μέρες μέχρι τα ρινικά οστά να αρχίσουν να δένουν.

Γενικά είναι καλό να αποφεύγονται τα σπορ τουλάχιστον για ένα μήνα, ενώ άτομα που εργάζονται ή ασχολούνται με δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν οποιαδήποτε επιπλοκή πρέπει να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα. Η ρινοπλαστική είναι μία ασφαλής επέμβαση με πολύ θετικό αντίκτυπο στην εικόνα και την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

 

Μπορώ να επιλέξω όποια μύτη θέλω?

 

Υπάρχουν ασθενείς που έχουν στο μυαλό τους ένα διάσημο άτομο και θέλουν να αποκτήσουν μια μύτη ίδια με τη δική του. Αυτό φυσικά δε μπορεί να συμβεί. Κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό, γι αυτό και δεν μπορούν όλοι να έχουν την ίδια μύτη.  Με δυο λόγια η επιλογή του σχήματος και του μεγέθους της μύτης που θα αποκτήσουμε πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και με την καθοδήγηση του πλαστικού χειρουργού ώστε να έχουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

 

Μπορεί να γίνει ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι?

Όταν αναφερόμαστε σε μη χειρουργική ρινοπλαστική, εννοούμε τη χρήση ενέσιμων fillers (π.χ. υαλουρονικό οξύ) για να καλύψουμε μικρές ατέλειες της μύτης. Δε μιλάμε φυσικά για κανονική ρινοπλαστική, ούτε αλλάζει μόνιμα το σχήμα της μύτης. Τοποθετώντας ενέσιμο υλικό σε κάποια σημεία μπορούμε να επιτύχουμε συμμετρία, η διαδικασία ονομάζεται αυξητική ρινοπλαστική. Η διαδικασία της ρινοπλαστικής με ενέσιμα υλικά γίνεται στο ιατρείο και η αλλαγή είναι ορατή άμεσα. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του. Τονίζουμε ότι κανένα filler δε μπορεί να αποκαταστήσει ανατομικά προβλήματα, δυσμορφίες και κατάγματα. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αποκαταστήσει μικρές ατέλειες.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές για να κατά τη διάρκεια της επέμβασης?

Οι επιπλοκές που μπορεί να έχει η ρινοπλαστική είναι αισθητικές. Όταν ο χειρουργός δεν εκτιμήσει σωστά την επέμβαση και δεν εφαρμόσει τη σωστή τεχνική, μπορεί να δημιουργηθούν μικρές ή μεγάλες δυσμορφίες. Οι περισσότερες μπορούν να διορθωθούν σε δεύτερο χρόνο. Η ρινοπλαστική σήμερα είναι όσο γίνεται πιο ατραυματική και ο χρόνος ανάρρωσης είναι περιορισμένος.

Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής μπορεί να επηρεαστεί από τη ηλικία?

Το δέρμα με την πάροδο του χρόνου χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του γιατί η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται. Όταν η επέμβαση γίνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αυτός ο παράγοντας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη  γιατί μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Σε περιπτώσεις που μικραίνουμε τη μύτη πρέπει να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί στις εκτομές μας σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Στην περίπτωση ενός νεαρότερου ατόμου μπορούμε να κάνουμε και μεγάλες μειώσεις του μεγέθους της μύτης χωρίς να φοβόμαστε μην περισσέψει το δέρμα.

Ποια άλλη επέμβαση θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά με τη ρινοπλαστική?

Η επέμβαση που μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τη ρινοπλαστική και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή είναι αυτή της γενειοπλαστικής. Γενειοπλαστική είναι επέμβαση κατά την οποία διορθώνουμε το σχήμα του πηγουνιού. Αυτός ο συνδυασμός βελτιώνει αισθητά την εικόνα του προσώπου και προσφέρει ένα ανανεωμένο προφίλ. Επίσης στον ίδιο χειρουργικό χρόνο μπορεί να γίνει πριν ή μετά τη ρινοπλαστική και οποιαδήποτε άλλη αισθητική επέμβαση που δεν απαιτεί να αλλάξει θέση ο ασθενής στο χειρουργικό τραπέζι.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται σε γυναίκες και άνδρες. Μέσω αυτής μπορούμε να βελτιώσουμε όχι μόνο την όψη της μύτης μας αλλά και τη λειτουργία της. Στόχος κάθε πλαστικού χειρουργού είναι να αποδώσει ένα φυσικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα, που θα δέσει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

 

 

Ρωτήστε τον γιατρό

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση μέσω της οποίας μπορούμε να αποκτήσουμε επίπεδη και καλοσχηματισμένη κοιλιά, αφαιρώντας περίσσεια δέρματος και λίπους. Όλοι ονειρευόμαστε την επίπεδη κοιλιά των μοντέλων, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να την αποκτήσουμε. Με την κοιλιοπλαστική μπορούμε να μειώσουμε το μέγεθος της κοιλιάς και να βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα του σώματος.

 

Στόχος της κοιλιοπλαστικής είναι η βελτίωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της όψης της κοιλιάς. Φυσικά ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που θέτουμε πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι.

 

Ποιοι είναι οι καταλληλότεροι υποψήφιοι?

 

Στην επέμβαση της κοιλιοπλαστικής καταφεύγουν:

 • Γυναίκες που έχουν υποστεί χαλάρωση των κοιλιακών μυών λόγω μίας ή περισσοτέρων κυήσεων
 • Γυναίκες και άντρες που έχουν χάσει πολλά κιλά συνήθως μετά από βαριατρικές  εγχειρήσεις και αντιμετωπίζουν προβλήματα χαλάρωσης στην περιοχή της κοιλιάς
 • Γυναίκες και άντρες που δεν καταφέρνουν να χάσουν κιλά παρά τις επανηλλειμένες δίαιτες και την άσκηση και παρουσιάζουν χαλάρωση του δέρματος στην κοιλιά.

 

Επίσης γυναίκες που έχουν κάνει κοιλιοπλαστική πρέπει να γνωρίζουν ότι σε μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη μπορεί να παρατηρήσουν χαλάρωση των μυών στην περιοχή της κοιλιάς.

 

Ποιες άλλες ενδείξεις υπάρχουν για την κοιλιοπλαστική?

 

 1. Χαλαρό δέρμα που κρεμά στην περιοχή της κοιλιάς
 2. Εμφάνιση ραγάδων στο επίπεδο του ομφαλού
 3. Ύπαρξη ουλών που προέρχονται από άλλες επεμβάσεις στο κάτω μέρος της κοιλιάς

 

Με ποιες άλλες επεμβάσεις μπορεί να συνδυαστεί η κοιλοπλαστική?

 

Για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα η κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όπως η λιποαναρρόφηση ή επεμβάσεις στο στήθος δηλαδή, μειωτική, αυξητική κτλ.

 

Πριν την κοιλιοπλαστική

 

Κατά την πρώτη συνάντηση του ατόμου με τον πλαστικό χειρουργό, εξετάζεται η κλινική εικόνα του ασθενή και γίνεται λήψη φωτογραφιών της περιοχής. Κατόπιν γίνεται συζήτηση για τις λεπτομέρειες της επέμβασης, τα οφέλη και τα ρίσκα της. Όταν παρθεί η απόφαση για το χειρουργείο γίνονται οι κλασικές προεγχειρητικές εξετάσεις δηλαδή:

 • γενική αίματος
 • ούρων
 • σάκχαρο
 • καρδιογράφημα
 • ακτινογραφία θώρακα
 • ουρία
 • κρεατίνη
 • έλεγχος πήξης του αίματος

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί και αξονική τομογραφία κοιλιάς. Αν ο ασθενής είναι καπνιστής θα του ζητηθεί να κόψει το κάπνισμα για ένα διάστημα πριν το χειρουργείο, ενώ αν ο ασθενής προσβληθεί από κάποιο κρύωμα ή λοίμωξη το χειρουργείο θα πρέπει να αναβληθεί για μερικές μέρες.

 

Ποια η διαδικασία της κοιλιοπλαστικής?

 

Πριν την επέμβαση ο γιατρός σχεδιάζει τις τομές που θα γίνουν στη διάρκεια του χειρουργείου. Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται με ολική νάρκωση και η τομή που κάνει ο πλαστικός χειρουργός εκτείνεται από το ένα λαγόνιο οστό στο άλλο. Γίνεται πάντα σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να καλυφτεί από το εσώρουχο ή το μαγιό στην παραλία και μοιάζει με αυτή της καισαρικής. Η ανάρρωση είναι γρήγορη και μέσα σε ένα σύντομο διάστημα 5-10 περίπου ημερών μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στη δουλειά του. Ο γιατρός ζητά από τον ασθενή να φορέσει μια ελαστική ζώνη το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο.

 

Είναι βαριά η επέμβαση?

 

Η βαρύτητα της επέμβασης εξαρτάται από την ποσότητα του δέρματος που πρέπει να αφαιρεθεί. Διαρκεί 2-4 ώρες και είναι απόλυτα ασφαλής ακόμα σε περιπτώσεις αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας δέρματος, συνήθως σε ασθενείς που ήταν παχύσαρκοι στο παρελθόν.

 

Τι είναι mini κοιλιοπλαστική?

 

Η mini κοιλιοπλαστική εφαρμόζεται σε άτομα πιο αδύνατα που η χαλάρωση εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Η τομή είναι μικρότερη από αυτή της κλασικής κοιλιοπλαστικής. Ουσιαστικά αφαιρείται η περίσσεια δέρματος κάτω από τον ομφαλό χωρίς να χρειάζεται να μετατοπιστεί ο τελευταίος. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει  τοπική αναισθησία και μέθη και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του.

 

Ποια η διαφορά κοιλιοπλαστικής και λιποαναρρόφησης?

 

Στην περίπτωση της λιποαναρρόφησης αφαιρείται περίσσεια λίπους αλλά όχι δέρματος. Τις περισσότερες φορές συνδυάζουμε την κοιλιοπλαστική με τη λιποαναρρόφηση στο ίδιο χειρουργείο για να επιτύχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και πιο μικρή ουλή.

 

Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στις δραστηριότητές του?

 

Μετά την επέμβαση οι παροχετεύσεις μένουν για 2-5 μέρες ανάλογα με το περιστατικό και ο ασθενής φορά μια ειδική ζώνη για ένα μήνα περίπου. Ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων. Ενώ ο πόνος είναι διαχειρίσιμος και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα.

 

Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος μετά την κοιλιοπλαστική?

 

Όταν στο χειρουργείο δε γίνει συρραφή των μυών, η ασθενής μπορεί να μείνει έγκυος χωρίς κανένα πρόβλημα. Εάν έχει γίνει συρραφή καλό είναι να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης.

 

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία?

 

Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την επόμενη μέρα. Μέρος του οιδήματος αρχίζει να υποχωρεί μετά από δύο περίπου εβδομάδες. Ο ασθενής φορά κάλτσες ελεγχόμενης συμπίεσης για λίγες ημέρες και μια ειδική ζώνη για ένα μήνα. Η γυμναστική και άλλες συναφείς δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται για ένα μήνα.

 

Μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές?

 

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να παρουσιάσει κάποιες επιπλοκές αν και είναι σπάνιες. Αν το τραύμα εμφανίσει κάποια φλεγμονή σε μικρή έκταση, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και συχνές αλλαγές. Ο λόγος που συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος είναι για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προβλημάτων κατά την επούλωση των τραυμάτων. Ένας ασθενής που πάσχει από διαβήτη μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα επούλωσης. Στην περίπτωση συλλογής ορώδους υγρού, συνήθως απορροφάται από  μόνο του ή αφαιρείται από το γιατρό με σύριγγα. Τέλος, η μορφή που θα πάρουν οι ουλές ποικίλει. Πλατιές ή άσχημες ουλές μπορούν να διορθωθούν με χειρουργικές ή μη μεθόδους.

 

 

Αν κάποιος έχει υποβληθεί σε κοιλιοπλαστική και δεν είναι ευχαριστημένος με την εμφάνιση το ομφαλού μπορεί να το διορθώσει?

 

Μπορεί να το διορθώσει με μία μικροεπέμβαση μόνο με τοπική αναισθησία. Ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούμε εξαρτάται από την κατάσταση που παρουσιάζει ο ομφαλός. Αν είναι σε λάθος θέση, μπορούμε να τον μετακινήσουμε στο σωστό σημείο, αλλά αυτό ίσως συνεπάγεται μία επιπλέον ουλή.

 

Ποια τα οφέλη της κοιλιοπλαστικής σε άτομα που έχουν χάσει κιλά μετά από βαριατρική επέμβαση?

 

Άτομα που έχουν χάσει πολλά κιλά παρουσιάζουν μεγάλη περίσσεια δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στην περιοχή της κοιλιά. Με την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής αφαιρείται αυτό το επιπλέον δέρμα, και βελτιώνεται αισθητά η εικόνα του σώματος.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι αποτρέπεται η ανάπτυξη κάποιας μόλυνσης. Ασθενής που έχουν χάσει 50 κιλά ή και περισσότερα αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης στις πτυχώσεις του δέρματος. Με την κοιλιοπλαστική απομακρύνεται η περίσσεια δέρματος και αποτρέπεται ο κίνδυνος.

 

Πότε θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα?

 

Μετά την 5η εβδομάδα που το οίδημα έχει υποχωρήσει μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα της επέμβασης. Φυσικά η μορφή των ουλών θα συνεχίσει να διαφοροποιείται. Οι ουλές θα πάρουν την τελική τους μορφή μέσα σε ένα διάστημα έως ένα χρόνο.

Σημαντικό ρόλο για την τελική όψη της περιοχής που έγιναν οι τομές, παίζουν η τεχνική που έχει ακολουθήσει ο χειρουργός αλλά και η ποιότητα του δέρματος. Φυσικά και  ο ίδιος ο ασθενής πρέπει να τηρήσει κατά γράμμα τις οδηγίες που του έχει δώσει ο γιατρός. Οι τομές γίνονται σε σημείο που μπορεί να κρυφτεί μέσα στο εσώρουχο ή το μαγιό για να μην είναι ορατές, αλλά δεν μπορούν να εξαφανιστούν πλήρως.

 

 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Προβλήματα με τοπικό λίπος και περίσσεια δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς, αντιμετωπίζονται μια για πάντα με την κοιλοπλαστική. Η επέμβαση μπορεί να γίνει τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, χαρίζοντας την επίπεδη κοιλιά που ονειρευόσασταν πάντα.

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που διορθώνει το βαρύ και κουρασμένο βλέμμα και χαρίζει στο πρόσωπο μία ανανεωμένη εμφάνιση. Άλλωστε το βλέμμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής.

Με την πάροδο των χρόνων το δέρμα χαλαρώνει και πολλές φορές δημιουργούνται  οι λεγόμενες ‘’σακούλες’’ κάτω από τα μάτια, ενώ πάνω από το βλέφαρο η συσσώρευση δέρματος δημιουργεί ένα ‘’καπάκι’’ που κάνει το βλέμμα κουρασμένο και θλιμμένο.

 

Τι διορθώνει η βλεφαροπλαστική?

 

Ουσιαστικά με την βλεφαροπλαστική αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος από το πάνω μέρος των βλεφάρων και το λίπος που δημιουργεί μία διόγκωση στην περιοχή του έσω κανθού. Σε ό,τι αφορά το κάτω μέρος των βλεφάρων διορθώνουμε τις σακούλες που προέρχονται από το περικογχικό λίπος και αφαιρούμε την περίσσεια δέρματος ώστε να μειωθούν οι ρυτίδες. Με αυτές τις κινήσεις  το βλέμμα δείχνει πιο ξεκούραστο και όλο το πρόσωπο ανανεώνεται.

 

Ποια η διαδικασία της βλεφαροπλαστικής στα κάτω βλέφαρα?

 

Οι σακούλες που εμφανίζονται στα κάτω βλέφαρα οφείλονται στην προβολή προς τα έξω του περικογχικού λίπους. Σε άτομα νεαρότερων ηλικιών που δεν παρατηρείται περίσσεια δέρματος, ο πλαστικός χειρουργός κάνει μικρές τομές στην περιοχή του επιπεφυκότα για να αφαιρέσει το λίπος. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν εξωτερικές ουλές. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, γίνεται μία τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και μέσω αυτής αποκαθιστούμε τις ανατομικές δομές που έχουν χαλαρώσει με την πάροδο των χρόνων και δεν συγκρατούν το λίπος. Από αυτό το λίπος αφαιρούμε μόνο μια μικρή ποσότητα, γιατί ένα μέρος του είναι απαραίτητο για λειτουργικούς αλλά και για αισθητικούς λόγους. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το διάφραγμα ώστε να συγκρατεί το λίπος όπως και πριν, και να μεταφέρουμε ένα μέρος του (λίπους) σε άλλο σημείο για να βελτιώσουμε το αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Η επέμβαση μπορεί να γίνει μόνο στα πάνω ή τα κάτω βλέφαρα?

 

Με το πέρασμα των χρόνων επέρχονται αλλοιώσεις τόσο στα πάνω όσο και στα κάτω βλέφαρα. Γι αυτό και επέμβαση της βλεφαροπλαστικής γίνεται σε όλη την περιοχή. Υπάρχουν βέβαια άτομα που το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο σε ένα από τα δύο σημεία ή που ενοχλούνται με κάτι πολύ συγκεκριμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να επέμβουμε είτε στα πάνω είτε στα κάτω βλέφαρα, αλλά αποτελούν τη μειοψηφία των περιστατικών.

 

Πόσες μέρες μετά την επέμβαση αρχίζουν να υποχωρούν οι ουλές?

 

Το δέρμα στην περιοχή των βλεφάρων είναι ιδιαίτερα λεπτό. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα γιατί οι μετεγχειρητικές ουλές μπορούν να επουλωθούν πολύ εύκολα. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται περίπου 5 μέρες μετά την επέμβαση. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν υποχωρήσει και τα οιδήματα, οπότε δεν γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή και η βλεφαροπλαστική.

 

Πόσο επηρεάζεται το σχήμα των ματιών?

 

Είναι αλήθεια ότι πολλοί πιστεύουν ότι με μια τέτοια επέμβαση θα τροποποιηθεί το σχήμα των ματιών.  Αυτό όμως δε συμβαίνει. Μόνο στην περίπτωση επιπλοκών, όπως το εκτρόπιο μπορεί να αλλοιωθεί το σχήμα και τα μάτια να γίνουν πιο στρογγυλά. Βέβαια αυτό αποτελεί εξαίρεση.

 

Ο ασθενής χρειάζεται να μείνει στην κλινική?

 

Η βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Μετά από δύο ώρες ο ασθενής μπορεί να επιστέψει στο σπίτι του. Ακόμη και στην περίπτωση που ασθενής ζητήσει να γίνει ολική νάρκωση και πάλι δε χρειάζεται να μείνει στην κλινική.

Μέσα στις επόμενες πέντε μέρες αφαιρούνται τα ράμματα και σε διάστημα 1-2 μηνών οι ουλές ξεχωρίζουν ελάχιστα ή καθόλου.

Τα άτομα που έχουν κάνει την επέμβαση μπορούν να κυκλοφορήσουν εκτός σπιτιού άμεσα αρκεί αν φοράνε γυαλιά ηλίου και μετά από πέντε μέρες μπορούν  να κυκλοφορούν ελευθέρα και χωρίς αυτά.

 

Τι πετυχαίνουμε με την βλεφαροπλαστική?

 

Με την επέμβαση της βλεφροπλαστικής των άνω βλεφάρων καταφέρνουμε να αφαιρέσουμε πλήρως το χαλαρό δέρμα, με αποτέλεσμα το βλέφαρο να δείχνει νεότερο χωρίς να επηρεάζεται το σχήμα των ματιών και η εν γένει εικόνα του προσώπου. Οι ουλές με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζονται σχεδόν τελείως και είναι πολύ δύσκολο να τις διακρίνει κανείς.

 

Στη βλεφαροπαλστική των κάτω βλεφάρων οι σακούλες υποχωρούν τελείως και η εικόνα των μαύρων κύκλων βελτιώνεται αισθητά. Οι ουλές και εδώ γίνονται δυσδιάκριτες. Το λίπος που αφαιρείται τόσο στα άνω όσο και στα κάτω βλέφαρα είναι πολύ λίγο και ουσιαστικά γίνεται ανακατανομή του ώστε να έχουμε ένα φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα.

 

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για αυτή την επέμβαση?

 

Η βλεφαροπλαστική απευθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Συνήθως οι υποψήφιοι έχουν περάσει την ηλικία των σαράντα ετών, όπου και αρχίζει το βλέμμα να δείχνει κουρασμένο και βαρύ.

Βέβαια η έλλειψη ύπνου, το άγχος, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αλλά και η κληρονομικότητα είναι παράγοντες που μπορεί να κάνουν τα μάτια να δείχνουν κουρασμένα και γερασμένα, γι αυτό και στην επέμβαση της βλεφαροπλαστικής προχωρούν και άτομα μικρότερων ηλικιών.

 

Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι μάτια που δείχνουν βαθουλωμένα, αντιμετωπίζεται με τη βλεφαροπλαστική?

 

Τα βλέφαρα μαρτυρούν την πάροδο των χρόνων είτε με την περίσσεια ιστών που προκαλεί πτώση των βλεφάρων, είτε με την ατροφία του λίπους που δημιουργεί την εικόνα των βαθουλωμένων ματιών. Η βλεφαροπλαστική αποτελεί τη λύση και σε αυτή την περίπτωση, κατά την οποία εγχύεται λίπος ή υαλουρονικό οξύ για να γεμίσει το βλέφαρο και να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

 

Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία πριν την επέμβαση?

 

Αρχικά ο πλαστικός χειρουργός ζητά ένα πλήρες ιστορικό του ασθενή με τυχόν προβλήματα που αντιμετώπισε στα μάτια του, δηλαδή αλλεργίες, γλαύκωμα, ξηρότητα και προχωρά σε μία πλήρη κλινική εξέταση για να διαπιστώσει την κατάσταση των ιστών στην περιοχή. Λίγες ημέρες πριν την επέμβαση ο γιατρός θα του ζητήσει να αποφύγει τη λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη κτλ που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία μετεγχειρητικά.

Ποιες οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής μετά το χειρουργείο?

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής καλό είναι να αποφεύγει πολύ έντονες δραστηριότητες όπως αθλητισμός, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση φακών επαφής, και στην περίπτωση των γυναικών το μακιγιάζ. Για να μειωθεί το πρήξιμο ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει κρύες κομπρέσες και αν παρατηρηθεί ξηροφθαλμία με τη χρήση σταγόνων μπορεί να ανακουφίσει τα μάτια και να βοηθήσει στην επούλωση. Φυσικά για την καλύτερη προστασία του δέρματος γύρω από τα μάτια χρησιμοποιούνται σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου και αντηλιακό ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τις ακτίνες  του ήλιου.

Πότε θα μπορέσει ο ασθενής να χρησιμοποιήσει ξανά τους φακούς επαφής?

Δεν είναι εύκολο να δοθεί σαφής απάντηση. Σε κάθε ασθενή το διάστημα ανάρρωσης διαφέρει, άρα διαφέρει και ο χρόνος που θα μπορέσει να ξαναχρησιμοποιήσει του φακούς. Είναι απαραίτητο οι ουλές να έχουν υποχωρήσει και τα μάτια να κλείνουν χωρίς πρόβλημα. Επίσης λόγω της επέμβασης η δακρυϊκή λειτουργία μπορεί να έχει επηρεαστεί, καλό είναι να αποκατασταθεί και αυτό το κομμάτι πριν τη χρήση των φακών. Μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί και πάλι τους φακούς επαφής  του, αλλά με προσοχή των πρώτο μήνα ώστε η τοποθέτηση και η αφαίρεση να γίνεται χωρίς να τεντώνεται η γωνία του ματιού.

Το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής είναι μόνιμο?

Η βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση που έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Βέβαια η διαδικασία της γήρανσης δε σταματά ποτέ. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πιθανό να επανεμφανιστεί περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα, προκαλώντας πτώση των φρυδιών. Τότε ο ασθενής καλείται αν το επιθυμεί να προχωρήσει σε ανόρθωση των φρυδιών και όχι σε βλεφαροπλαστική. Στα κάτω βλέφαρα οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες που έχουν αφαιρεθεί δεν επανεμφανίζονται.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές?

Η βλεφαροπλαστική είναι μία ασφαλής επέμβαση. Βέβαια όπως και κάθε άλλο χειρουργείο μπορεί να έχει επιπλοκές. Μερικές από αυτές που μπορεί να δημιουργηθούν είναι: το μετεγχειρητικό αιμάτωμα, η αλλοίωση του σχήματος των βλεφάρων κάτι που αποφεύγεται αν η εκτομή του χαλαρού δέρματος δεν είναι υπερβολική, το εκτρόπιο στα κάτω βλέφαρα που μπορεί να αποφευκτεί αν αφαιρεθεί προσεκτικά μόνο όσο δέρμα περισσεύει κ.α. Τα ποσοστά των επιπλοκών όμως είναι μηδαμινά και ακόμα και αν υπάρξουν προβλήματα είναι παροδικά. Ακόμη και το οίδημα και οι μελανιές υποχωρούν πλήρως μερικές μέρες μετά την επέμβαση.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Η βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση που επαναφέρει τη φρεσκάδα και τη νιότη στο βλέμμα. Τα αποτελέσματά της κρατούν για χρόνια. Μέσω αυτής επιτυγχάνουμε μια ανανέωση στη συνολική εικόνα του προσώπου και αυτός είναι ίσως και ο λόγος που είναι μία ιδιαίτερα προσφιλής αισθητική επέμβαση τόσο στις γυναίκες όσο καις τους άνδρες.

 

 

Ρωτήστε τον γιατρό

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Είναι η επέμβαση με την οποία διορθώνουμε αισθητικές ατέλειες που αφορούν στα αυτιά τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Η συχνότερη είναι «τα πεταχτά αυτιά» αλλά μπορεί να υπάρχουν δυσμορφίες που εντοπίζονται στην έλικα, την ανθέλικα, το λοβίο ή άλλο μέρος του αυτιού. Η ωτοπλαστική αποτελεί επίσης την μόνη αμιγώς αισθητική επέμβαση που μπορούμε να κάνουμε σε παιδιά από την ηλικία των 6 ετών.

Τι διορθώνει η ωτοπλαστική; Το πιο συχνό αισθητικό πρόβλημα είναι τα λεγόμενα «πεταχτά αυτιά» ή αφεστώτα ώτα, που μπορεί να εμφανίζεται στο ένα ή και στα δύο αυτιά στον ίδιο ή διαφορετικό βαθμό. Με την ωτοπλαστική στην περίπτωση αυτή «κολλάμε» περισσότερο τα αυτιά στο κεφάλι με συμμετρικό τρόπο. Αντίστοιχα διορθώνουμε άλλου είδους ατέλειες όπως δημιουργία της έλικας, αλλαγή της ανθέλικας, σμίκρυνση του λοβίου ή ολόκληρου του ωτός ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ασθενούς.

Υπάρχει ιδανική ηλικία για την επέμβαση; Τα ανθρώπινα αυτιά έχουν αναπτυχθεί στο 80% περίπου του τελικού τους μεγέθους στην ηλικία των 6 ετών. Αυτός είναι ο λόγος που μας επιτρέπει να τα χειρουργούμε από τόσο νεαρή ηλικία. Επιπλέον πολύ συχνά τα παιδιά σε αυτή την ηλικία πέφτουν θύματα κοροϊδίας και χλευασμού από άλλα παιδιά με αφορμή τα μεγάλα ή πεταχτά αυτιά τους. Ενοχλημένα τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους αποφασίζουν να αναζητήσουν τη λύση στη χειρουργική διόρθωση των αυτιών ώστε να σταματήσει αυτή η κακομεταχείρηση. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για την ωτοπλαστική. Μετά τα 6 χρόνια όποτε θέλει μπορεί κάποιος να χειρουργηθεί.

Η ωτοπλαστική απαιτεί γενική αναισθησία; Η ωτοπλαστική σε ηλικίες πάνω από τα 15 χρόνια γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Σε μικρότερες ηλικίες όμως ίσως είναι καλύτερο να γίνεται με γενική αναισθησία για να μην υπάρχει ο φόβος να είναι η εμπειρία του χειρουργείου τραυματική για το παιδί. Σε κάθε περίπτωση την ίδια ημέρα μπορεί να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι του.

Πόσες ημέρες χρειάζεται να απέχω από την εργασία μου; Ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται, πρέπει για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση της ωτοπλαστικής να φοράει ο ασθενής έναν ειδικό ελαστικό επίδεσμο στο κεφάλι που εξασφαλίζει την ακινητοποίηση των αυτιών του. Μετά την αφαίρεσή του, που έχει υποχωρήσει και το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος, μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι ουλές βρίσκονται στο πίσω μέρος των αυτιών οπότε δεν είναι ορατές και δεν φαίνεται ότι έχει προηγηθεί επέμβαση.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές της ωτοπλαστικής; Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί μικρή μετεγχειρητική αιμορραγία ή αιμάτωμα που δεν χρειάζονται κάποια παρέμβαση. Δύσμορφη ουλή (χηλοειδές ή υπερτροφική ουλή), φλεγμονή, όπως επίσης και μικρές διαφορές ανάμεσα στα δύο αυτιά μπορεί επίσης να προκύψουν αλλά σε πολύ μικρά ποσοστά.

 


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση

LIFTING ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Το face lifting ή όπως είναι η ελληνική του ονομασία ρυτιδοπλαστική, αποτελεί την κορωνίδα των αισθητικών επεμβάσεων του προσώπου. Είναι μία επέμβαση που διορθώνει την χαλάρωση του δέρματος στο πρόσωπο και τη πτώση των μαλακών μορίων που έρχεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι όμως και η επέμβαση που φοβούνται περισσότερο οι άντρες κυρίως λόγω ταμπού αλλά και εξαιτίας υπερβολικών ως και ελαφρώς παραμορφωτικών (που έχουν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου) αισθητικών αποτελεσμάτων που βλέπουν στον κύκλο τους ή στην τηλεόραση. Το επιτυχημένο face lift είναι αυτό που δείχνει το πρόσωπο πιο ξεκούραστο, ανανεωμένο, όπως ήταν πριν από 10 ή 15 χρόνια κάτι που είναι απολύτως εφικτό αν ασθενείς και χειρουργός δεν επιζητούν την υπερβολή.

Ποιοί είναι κατάλληλοι για face lift; Ένδειξη για lifting προσώπου έχουν άντρες οπωσδήποτε πάνω από 40 ή 45 ετών που έχουν ήδη χαλάρωση στο πρόσωπο η οποία τους δημιουργεί μικρές ή μεγαλύτερες ρυτίδες και τους κάνει να φαίνονται πιο κουρασμένοι και γερασμένοι. Αν η χαλάρωση αυτή είναι σε αρχικά στάδια υπάρχουν αρκετοί άλλοι μη επεμβατικοί ή λιγότερο επεμβατικοί τρόποι για να την καταπολεμήσουμε, οπότε δεν είναι απαραίτητο να καταφύγει κάποιος στην λύση της επέμβασης.

Πώς γίνεται η επέμβαση; Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός για να κάνει ένα face lift ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά και την προτίμηση και εμπειρία του. Κοινό σημείο όλων είναι οι τομή μπροστά και πίσω από το αυτί και σε κάποια σημεία στο τριχωτό της κεφαλής και η αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος. Πιο σημαντικό όμως για τη διάρκεια του αποτελέσματος είναι η επανατοποθέτηση των βαθύτερων ιστών και κυρίως του S.M.A.S στη θέση που βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνια και σε αυτό το σημείο είναι που διαφέρουν οι διάφορες τεχνικές. Επειδή το δέρμα είναι διατατό και ξαναχαλαρώνει γρήγορα, είναι η ανάρτηση του S.M.A.S που εξασφαλίζει το μακροχρόνιο αποτέλεσμα της επέμβασης και εν πολλοίς και το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο; Το face lift μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη οπότε αν το επιθυμεί ο ασθενής μπορεί την ίδια ημέρα να επιστρέψει σπίτι του. Θεωρώ όμως ότι είναι καλύτερα να παραμείνει μία νύχτα στο νοσοκομείο για καλύτερη παρακολούθηση και την επόμενη ημέρα μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων να πάει σπίτι.

Πόσες μέρες χρειάζεται να λείψω από την δουλειά μου; Για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση οι ασθενείς πρέπει να φορούν ένα ειδικό ελαστικό κορσεδάκι στο πρόσωπο για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να βοηθήσει στην επανασυγκόληση των ιστών. Το αρχικό στάδιο της επούλωσης των τραυμάτων και η εξαφάνιση τυχόν εκχημώσεων έχουν ολοκληρωθεί συνήθως μετά από 8-10 ημέρες οπότε μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην εργασία του χωρίς εμφανή τα σημάδια της επέμβασης.

Μπορεί το face lift να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις ή θεραπείες στο πρόσωπο; Πολύ συχνά συνδυάζουμε το lifting προσώπου με λιποαναρρόφηση στον λαιμό (πάντα στον ίδιο χειρουργικό χρόνο) αλλά και με βλεφαροπλαστική την ίδια ημέρα την προηγούμενη ή την επόμενη. Επίσης πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια το συνδυάζουμε με μεταμόσχευση λίπους σε διάφορα σημεία στο πρόσωπο για να αποκαταστήσουμε και τον χαμένο όγκο στο υποδόριο και να δώσουμε μία πιο ολοκληρωμένη νεανική εικόνα. Μετά την επέμβαση μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος με θεραπείες όπως το fractional laser, το P.R.P ή το peeling για να φαίνεται και πιο λαμπερό.

Αληθεύει ότι πρέπει να διακόψω το κάπνισμα για να κάνω face lift; Η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσύσπαση στα μικρά τριχοειδή αγγεία του δέρματος οπότε δυσχεραίνεται η αιμάτωσή του και η επουλωτική του ικανότητα. Επειδή οι αποκολλήσεις που γίνονται στην συγκεκριμένη επέμβαση είναι εκτεταμένες, το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλοκές που σχετίζονται με την κακή επούλωση. Για το λόγο αυτό συμβουλεύουμε όποιον πρόκειται να υποβληθεί σε face lift να διακόψει το κάπνισμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές του face lift; Όπως σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις έτσι και στο face lift οι πιθανές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Αυτές μπορεί να είναι μετεγχειρητική αιμορραγία ή αιμάτωμα στο υποδόριο, επιπλοκές που σχετίζονται με κακή ή καθυστερημένη επούλωση (άσχημες ουλές, επιδερμόλυση, μικρή νέκρωση του δέρματος), τραυματισμός του προσωπικού νεύρου και αισθητικές ατέλειες ή ασυμμετρίες.

Ρωτήστε τον γιατρό