ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Το υαλουρονικό οξύ από χημικής άποψης είναι γλυκοζάμινογλυκάνη, ένα υδρόφιλο μόριο, που αποτελεί φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Το ενέσιμο υαλουρονικό, παρασκευάζεται σε ειδικά εργαστήρια και είναι άριστο υλικό για να γεμίζει ρυτίδες και να ενυδατώνει το δέρμα.

Πώς γίνεται η θεραπεία; Το ενέσιμο υαλουρονικό έρχεται συσκευασμένο σε αποστειρωμένες σύριγγες του 1ml. Μετά από την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας στην περιοχή που θα γίνει η έγχυση, τοποθετούμε το υλικό με τη βοήθεια μικρής βελόνας στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος. Όλη η διαδικασία κρατάει λίγα λεπτά και γίνεται στο ιατρείο. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί ο ασθενής να συμμετέχει στην απόφαση για την ποσότητα υλικού που θα μπει σε κάθε περιοχή.

Σε ποιές περιοχές μπορούμε να βάλουμε υαλουρονικό; Με το υαλουρονικό οξύ μπορούμε να απαλύνουμε ή εξαφανίσουμε μικρές ή μεγαλύτερες ρυτίδες στο πρόσωπο. Οι ρινοχειλικές αύλακες, οι ρυτίδες του καπνιστή στο άνω χείλος, ρυτίδες στις παρειές, οι ρυτίδες της πικρίας στο κάτω χείλος, ρυτίδες στο μεσόφρυδο, στο μέτωπο και το πόδι της χήνας και ρυτίδες στον λαιμό είναι οι συχνότερες περιοχές που γίνονται ενέσεις υαλουρονικού. Θεωρητικά μπορούμε να τοποθετήσουμε υαλουρονικό οξύ σε οποιαδήποτε ρυτίδα στο πρόσωπο ή αλλού και να την «γεμίσουμε». Μία ακόμη πολύ συχνή εφαρμογή είναι στα χείλη για να διορθώσουμε το περίγραμμα, να φτιάξουμε το σχήμα ή να δώσουμε όγκο.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα; Το υαλουρονικό οξύ είναι πλήρως βιοδιασπώμενο από τον οργανισμό μας. Η διάσπαση αυτή γίνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και ολοκληρώνεται ανάμεσα σε 8 και 12 μήνες ανάλογα με το προϊόν. Θεωρητικά λοιπόν μετά από αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρχει το υαλουρονικό που έχουμε βάλει.

Είναι όλα τα υαλουρονικά ίδια; Όπως ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο προϊόν έτσι και τα υαλουρονικά οξέα δεν είναι όλα ίδια. Υπάρχουν διαφορές στην τεχνολογία και τον τρόπο κατασκευής του υλικού στα διάφορα εργαστήρια, που κυρίως έχουν να κάνουν με τη διάρκεια ζωής του. Οι διαφορές αυτές συνήθως αντανακλούν και στην τιμή του προϊόντος.

Πότε πρέπει να επαναλάβουμε τη θεραπεία; Αυτό που συνιστούμε στους περισσότερους είναι να επαναλαμβάνουν την θεραπεία κάθε 5-6 μήνες, πριν απορροφηθεί όλο το υλικό από τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό κάθε φορά βάζουμε λιγότερη ποσότητα υαλουρονικού οξέος από την αρχική και επιτυγχάνουμε μικρότερες διαφορές στη εικόνα του προσώπου.

Έχει κινδύνους το υαλουρονικό; Το υαλουρονικό οξύ είναι πρακτικά ακίνδυνο. Μπορεί κατά την εφαρμογή να παρουσιαστούν μικρές μελανιές που όμως μετά από λίγες ημέρες εξαφανίζονται. Αλλεργικές αντιδράσεις ή δημιουργία κοκκιωμάτων είναι εξαιρετικά σπάνια γι’ αυτό το υαλουρονικό είναι το δημοφιλέστερο filler τα τελευταία χρόνια.

Ρωτήστε τον γιατρό


Φωτογραφικό Άλμπουμ «πριν-μετά»
Κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για μεγέθυνση